Brijuni pretekli Bale – lutkom dinosaura!

Na V. Brijunu je oko 200 otisaka stopa dinosaura, starih do 117 mil. godina.
Dinosaur
– Objavit ćemo javni natječaj za izradu lutke dinosaura u prirodnoj veličini koja će biti postavljena na rtu Zelenika na Velikom Brijunu, gdje i jesu otisci – kazala nam je glasnogovornica Brijuna Vesna Klunić.

Čak 200 otisaka

Na Velom Brijunu je čak 200-tinjak otisaka stopa dinosaura, ima ih na Galiji i Vangi. Stare do 117 milijuna godina, a o njima, za sada, govori samo jedna ploča postavljena na Zeleniki.
Stope 2
U znanstvenome svijetu dobro je poznato i najveće groblje kostiju dinosaura pokraj Bala, u uvali Porto Colo. Prije 25 godina talijanski ronilac je u uvali pronašao prvu kost, a poslije ih je pronađeno još 168, pa i jedan zub, što je doista rijetkost. Govorilo se tada o otkriću stoljeća, koje govori o vremenu otprije 75 do 270 milijuna godina. Entuzijazmom Brune Poropata, koji je bio vijećnik u Županiji, za otkriće se doznalo u svijetu, a ideja je bila otvoriti park dinosaura, čak pozvati i Spielberga. Međutim, Poropat je ostao osamljen, a besparica je ideju bacila u zaborav.
Stope
Načelnik Bala Edi Pastrovicchio kaže: “Planiramo nešto, u urbanističkom planu priobalja zacrtali smo da će ondje biti paleontološki park i objekt za znanstvena istraživanja, ali treba naći investitora”. – To su izgubljeni šoldi, kojima su Bale već mogle sagraditi impozantni kredni park, koji bi povezao paleontologiju Sjevernojadranskog bazena, jer ovakvih primjera krede nema na svijetu. Na skupu paleontologa 1992. u Kini Porto Colone proglašen je nalazištem svjetske vrijednosti. Da smo naplaćivali ulaz, već bismo imali milijune – tvrdi B. Poropat, koji je bio imenovan i v. d. direktora Muzeja dinosaura što nikada nije otvoren.

Nalazi u Porto Coloneu

Od 10 vrsta dinosaurusa, a jedan je moguće i nepoznata vrsta, u Porto Coloneu pronađen je i leđni pršljen najveće tadašnje grdosije brachiosaura, ali i iguanodona, camassaura ili stegosaura. Osim kostiju, koje se mogu vidjeti u Balama, podmorje još čuva tajnu naše prethistorije. Najveće groblje dinosaura na Mediteranu nije iskorišteno.

Izvor: vecernji.hr