Amerikanac kupio zastavu Trafalgara

Britanci nisu smogli 384.000 funti (oko 3 milijuna kuna) da otkupe svoj nacionalni ponos pa je na kraju pripao Amerikancu

flag-article_1506300c

LONDON – Britanci su izgubili bitku za posljednju sačuvanu zastavu iz bitke kod Trafalgara, gdje su prije 204 godine pod vodstvom admirala Nelsona porazili Francusku flotu.

Anonimni kupac iz Sjedinjenih Američkih Država zastavu je kupio za 384.000 tisuća funti, što je dvadeset puta više od prvotne aukcijske cijene od 15.000 funti. Iako se u samu prodaju uključilo i britansko ministarstvo kulture koje je inzistiralo da taj “nacionalni ponos” mora ostati kući, akcija je propala.

Čak je i aukcijska kuća pravo prvokupa ponudila Britanskom nacionalnom muzeju, no zastava pobjede nije završila na otoku, nego je otišla u mrske prekomorske kolonije koje su se odmetnule.

Zastavu je nakon povijesne bitke dobio zaslužni poručnik James Clephan i do današnjih dana ostala je u posjedu njegovih potomaka koji su je konačno odlučili prodati. Prema nekim saznanjima, kupac je poznati kolekcionar zastava pa je to Britancima ipak neka utjeha i nada da zastava neće biti uništena.

Izvor: www.jutarnji.hr