Arheolozi u Vinkovcima pronašli prsten iz 3. stoljeća

Cibalae - prstenArheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja pronašli su rijedak zlatni prsten, najvjerojatnije iz 3. stoljeća, te 200-tinjak drugih predmeta, tijekom istražnih radova na lokaciji izgradnje budućeg Centra za digitalizaciju podataka Državne geodetske uprave u Vinkovcima.

Arheološki radovi u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima traju već desetak dana, a osim prstena pronađeno je i oko 400 kilograma ulomaka keramike koja, po preliminarnom vještačenju, pripada razdoblju od 1. do 6. stoljeća, te više od 200 posebnih nalaza od metala, keramike i kamena.

“Prsten je iznimno zanimljiv jer smo ga pronašli u jednom od slojeva, što znači da ga je neka od Cibaličanki koja ga je nosila najvjerojatnije izgubila. Na prstenu se nalazi prikaz zeca ili miša koji gricka cvijet, što je simbol sreće, dok se iznad samog ruba prstena nalazi tzv. urokljivo oko, koje je onoga koji je prsten nosio štitilo od nesreće”, objašnjava kustos Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoje Vulić.

Na nalazištu je pronađena i velika količina novca iz rimskog razdoblja te, što je posebice zanimljivo i iznimno rijetko, djelomično fosilizirani ostaci izmeta.

“Ne znamo još je li riječ o ljudskom ili životinjskom izmetu, ali njegova analiza dat će nam vrlo vrijedna saznanja o načinu ishrane u rimsko vrijeme na području nekadašnjih Cibala”, napominje Vulić.

Voditeljica arheoloških radova u Glagoljaškoj ulici kustosica Anita Rapan Papeša naglašava da se lokacija nalazišta nalazi nedaleko od zapadnog ruba Cibala, koje su u rimsko doba bile značajan grad na ovom području.

“Nismo za sada naišli na značajnije ostatke arhitekture, ali smo locirali jedan zid, otpadnu jamu i tri bunara za pitku vodu u nizu”, kaže Rapan Papeša.

Ističe da se arheološki radovi provode na oko 130 četvornih metara površine, a trenutačno se radi na dubini od oko dva metra. Radovi bi trebali završiti do kraja ovoga tjedna.

U antičko doba na području grada Vinkovaca nalazio se rimski grad Colonia Aurelia Cibalae, treći najveći grad u provinciji Panoniji Sekundi, koja se protezala na današnjem području Slavonije, Srijema i Baranje. Grad je osnovan početkom 1. stoljeća, a za vrijeme cara Hadrijana (117. – 138.) dobiva status municipija (Municipium Aelium Cibalae), dok od kraja 2. ili početka 3. stoljeća grad biva uzdignut na rang kolonije.

Vrhunac razvoja doživljava kroz 4. stoljeće, kada je u gradu i bližoj okolici živjelo između 5 i 10 tisuća stanovnika. Bio je sjedište i kršćanske biskupije, a u njemu su rođena i dva rimska cara – Valentinijan (364. – 375.) i Valens (364. – 378.), jedini rimski carevi rođeni na području današnje Hrvatske.

Izvor: www. glasistre.hr