Britanski osnovci: Telefon je izmislila kraljica, a vatru Newton

Luke Skywalker bio je prvi čovjek na Mjesecu, a Isaac Newton je otkrio – vatru. Valjda kad mu je pečena jabuka pala sa stabla ili iz pećnice na glavu, ili tako nešto.

Kad je Birmingham Science City početkom ovog mjeseca proveo anketu među devetogodišnjacima i desetogodišnjacima radi otkrivanja koliko znanja osnovnoškolci imaju o povijesti znanosti, rezultati su bili blago rečeno zanimljivi.

Više od polovice anketiranih reklo je da je sir Isaac Newton otkrio – vatru. Znakovito je da su zakon gravitacije kao ključni Newtonov izum manje točno identificirali dječaci (49%), a više djevojčice (76%). Trećina dječaka smatrala je da je Newton otkrio vatru, a ostalih 16% identificiralo ga je kao čovjeka koji je izmislio internet, otkrio sunčev sustav ili otkrio Ameriku.
Elisabeth II.
Da je izumitelj telefona Alexander Graham Bell znalo je 80% dječaka i 69% djevojčica; ostali su taj izum pripisali engleskoj kraljici ili Charlesu Darwinu. A na pitanje tko je bio prvi čovjek na Mjesecu, petina ispitanika je “gađala” Richarda Bransona ili Lukea Skywalkera.

Dr. Pam Waddell iz Birmingham Science Cityja istaknula je da ipak nije sve tako crno – većina ispitanih osnovaca radije bi dobila Nobelovu nagradu za znanost nego pobijedila u reality showu “X factor”:

– Premda neki od ovih odgovora izazivaju smijeh, pogrešno bi bilo pomisliti da se djeca ne dive znanstvenim junacima isto kao i legendama glazbe ili sporta. Zapravo, skoro 70% devetogodišnjaka i desetogodišnjaka voljelo bi se proslaviti osvajanjem Nobelove nagrade za znanost, a to bi isto htjelo tek 33% onih između 11 i 15 godina. Čini se da djeca izgube interes za znanost u višim razredima pa treba poraditi na tome da se tinejdžerima znanost prikaže kao uzbudljiva i da se ponovno raspire njihove dječje težnje.

Izvor: vecernji.hr