Čokolada – hrana bogova

Čokolada se dobiva iz kakaovca. Pogled u njenu povijest se prostire barem četiri tisuće godina unazad.

Prvi poznati narod koji je uzgajao tu biljku bili su misitčni Olmeci, s područja današnjeg Meksika. Asteci su, pak, smatrali kakao biljkom božanskog porijekla i plodove kakaovca su koristili kao novčanu valutu. Kao primjer, za stotinu sjemenki ste si mogli priuštiti roba, za tucet usluge kurtizane, a za deset ste mogli nabaviti zeca.

čokolada1

Pripadnici civilizacije Maja su kreirali čokoladu fermentacijom, sušenjem i pečenjem zrnja, a potom su ih gnječili da bi proizveli kakao masu (čokoladnu tekućinu). Ilustracija koja prati ovaj članak prikazuje upravo majanskog Boga kakaa, što dovoljno govori u statusu čokolade kod tih civilizacija.

Prvi poznati Europljanin koji je donio kakao u Europu bijaše Kristofer Kolumbo. On ih je iskrcao na istočne obale Atlantika na samom početku 16. stoljeća, ali samo kao zanimljivost.

Pravi uvod u uporabu čokolade u Europu su igrom slučaja počinili Dominikanci. Oni su 1544. doveli delegaciju Maja u posjet španjolskom princu Filipu. Indijanci su mu kao poklon donijeli tucanu čokoladu.

Prvotno, Europljani i nisu bili pretjerano oduševljeni asteškom delikatesom – gustim kakao napitkom obogaćenim mljevenom čili papričicom i obojenim u crveno da nalikuje na krv. Stoga su se u Španjolskoj razvila čokoladna pića začinjena paprom, vanilijom, šećerom i cimetom, ili pomiješana s pivom ili vinom. Ovo je postalo takvim hitom da su španjolske dame iz visokog društva zahtijevale da im se takva pića služe za vrijeme Svete mise.

Kad su se Francuzi domogli čokoladnih napitaka, odmah su ih prozvali afrodizijakom, nametnuli velike poreze na njih i time pojačali njihov europski status pića dekadentne elite.

čokolada2jpg

Kakao napitak nalik onom današnjem je navodno osmislio Sir Hans Sloane u posjetu Jamajci 1680. godine. Kada su mu ponudili piće od kakaa, lagano mu je pozlilo od njegove jačine pa ga je razrijedio mlijekom. Zadovoljan vlastitim receptom, odnio ga je u svoju domovinu Englesku gdje je s vremenom započela proizvodnja takvih napitaka. U 17. i 18. stoljeću u Engleskoj je čokolada postala toliko popularna da su čokoladni barovi gotovo istisnuli tradicionalne engleske pubove!

Mliječna čokolada i jedenje čokolade kakvo danas poznajemo započelo je 1876. godine. Tada je Henri Nestle, u suradnji s Danielom Petersom, dodao mlijeko i šećera u već tada izumljenu neukusnu tvrdu čokoladu. Time su stvorili prvu mliječnu čokoladnu pločicu.

Izvor: odisej.hr