“Dragi vođa” Kim Jong-il

Kim Jong-il02Sjevernokorejski “Dragi vođa” Kim Jong-il umro je u subotu 17. prosinca od srčanog udara u osobnom oklopnom vlaku u trenutku kada je putovao izvan glavnog grada Pyongyanga.
Vijest o smrti objavila je korejska televizija, a objavljeno je i da je Kim podlegao “velikoj mentalnoj i tjelesnoj iscrpljenosti”. Proglašena je nacionalna žalost, koja će potrajati do 29. prosinca, pokop će biti 28. prosin ca, a strane delegacije neće moći doći na pogreb. “Dragi vođa”, sin “Velikog vođe” Kim Il-sunga, čvrstom je rukom vladao najzatvorenijom državom na svijetu, staljinistički ustrojenom Sjevernom Korejom od 1994. godine i smrti svoga oca. Kim Jong-il umro je, navodno, u 70. godini.


Međugeneracijsko kažnjavanje

Na vijest o smrti mnogi ljudi na ulicama Pyongyanga briznuli su u plač, izvijestio je AP, a plač osoblja sjevernokorejskog restorana u Pekingu opisuje se kao histeričan. Kim Jong-il bio je na čelu režima koji je uveo kolektivno i međugeneracijsko kažnjavanje za one koji su mu se protivili. Takva doktrina kažnjavanja nalagala je da se kazni ne samo politički prijestupnik nego i njegovi preci i potomci. Sve procjene o Sjevernoj Koreji su nepouzdane zbog iznimne zatvorenosti režima, ali smatra se da je najmanje 200.000 “političkih” zatočeno u logorima. Smrt vođe najzatvorenije države na svijetu osjetit će se daleko izvan njenih teško prijelaznih granica. Sjeverna je Koreja zbog programa razvoja nukleranog oružja, u sklopu kojega je obavila dva nuklearna testa (2006. i 2009. godine), jedna od najvećih briga međunarodne zajednice. Južnokorejska agencija Yonhap objavila je kako su vojni čelnici te države proglasili stanje pripravnosti na vijest o smrti Kim Jong-ila, a Bijela kuća objavila je da predsjednik Barack Obama prati sve izvještaje te da SAD “ostaje predan stabilnosti na korejskom poluotoku te slobodi i sigurnosti svojih saveznika”.

Kanibalizam zbog gladi
Kim Jong-il je, prema sovjetskim izvorima, rođen u selu blizu Habarovksa 1941. godine. Njegov otac u to je doba tamo bio zapovjednik bojne sastavljene od Kineza i Korejaca u Sovjetskom Savezu. Prema službenom biografiji Kim Jong-il rođen je 16. veljače 1942. godine u tajnoj vojnoj bazi u planinama Paektu, u vrijeme japanske okupacije Koreje. Službena verzija kazuje da se u trenutku njegova rođenja pojavila dvostruka duga, a na nebu se pojavila i nova zvijezda. Od ranog djetinjstva Kim Jong-il živio je luksuzno. S obitelji se vratio u Koreju nakon završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Koreje od japanske vlasti, a obitelj se uselila u luksuznu kuću s bazenom u Pyongyangu. Nejasna je sudbina njegove majke Kim Jong-suk, prve supruge Kim Il-sunga. Službena verzija kazuje da je 1949. godine umrla u vrijeme porođaja, a manje službena verzija kazuje da je ustrijeljena i ostavljena da iskrvari.

Kim Jong-il01Politički uspon Kim Jong-ila počinje sedamdesetih godina. Vidi se to po službenim nadimcima koje je tada u svojoj domovini dobio: postao je “Jedinstveni vođa”, “Briljantni vođa”, “Mudri vođa”, a tada postaje i “Dragi vođa”. Prije nego što naslijedi oca postat će i “Sunce komunističke budućnosti”, “Sjajna zvijezda planine Paektu”, “Sudbina nacije” i još koješta. Kim Jong-il vremenom preuzima sve više dužnosti i potpuno preuzima kontrolu nad vojskom, temeljnim jamcem poretka u Sjevernoj Koreji. Nakon smrti oca 1994. godine nasljeđuje ga na vlasti, ali bez obzira na svu moć koju je imao, trebale su mu tri godine da se učvrsti. Godine njegove vladavine obilježene su katastrofalnom glađu i razvojem programa nuklearnog naoružanja. Velika glad trajala je praktički cijelo desetljeće, od početka devedesetih godina, a vrhunac je dosegla 1997. Procjenjuje se da je od gladi umrlo od 900.000 do 3,5 milijuna ljudi. Po svemu sudeći, na selima se tada raširio kanibalizam. Ipak, najveću je krizu izazvao 23. studenoga 2010. godine, kada je sjevernokorejska vojska ispalila 200 granata na južnokorejski otok Yeonpyeong, što je izazvalo najveću krizu u odnosima dvije Koreje od završetka Korejskog rata i potpisivanja primirja 1953. godine. Taj se incident povezuje sa željom za učvršćivanje položaja Kim Jong-una, najmlađeg sina Kim Jong-ila, kao nasljednika. Mladi je Kim Jong-un (vjerojatno rođen 1983. godine) za nasljednika određen sredinom 2009. godine, a ni dva mjeseca prije incidenta oko Yeonpyeonga unaprijeđen je u generala s četiri zvjezdice. Kim Jong-il imao je dovoljno vremena da po svemu sudeći odredi i pripremi nasljednika.

Izvor: www.glas-slavonije.hr