Elizabeta II. najdugovječnija vladarica nakon Viktorije

Elizabeta II., koja iduće godine slavi dijamantni jubilej (60 godina na vlasti), okrunjena je 6. veljače 1952., što znači da je do danas vladala 59 godina i 95 dana, odnosno ukupno 21.645 dana, čime je za jedan dan pretekla Georgea III. koji je vladao od 1760. do 1820. Viktorija, koja je imala 18 godina kad je okrunjena, vladala je ukupno 63 godine, što će današnja kraljica dostići u rujnu 2015.

Elizabeta II.Kraljica Elizabeta II. u travnju je proslavila 85. rođendan, no unatoč godinama još je vrlo aktivna pa posjećuje škole, otvorenja i gala-proslave, a samo prošle godine imala je 444 službene obveze. Idućega tjedna putuje u Irsku, što će biti prvi posjet engleskoga monarha toj zemlji nakon stjecanja neovisnosti 1922.

Unatoč brojnim skandalima koji su potresali monarhiju 80-tih i 90-tih, kraljicu, danas već prabaku, Britanci smatraju simbolom stabilnosti i cijene dostojanstvo s kojim se posvećuje svojoj zadaći.

Britanci u većini ostaju vjerni monarhiji, pokazala je anketa provedena u travnju: 59 posto misli da je njihovoj zemlji bolje kao monarhiji nego da je republika.

No, uzbuđenje koje je vladalo oko vjenčanja njezina unuka Williama i Kate Middleton, neke je nadahnulo za drukčije ideje. U anketi provedenoj prije vjenčanja, trećina je ispitanih rekla da bi kraljica trebala abdicirati u roku od dvije godine i prepustiti mjesto unuku.

Izvor: www.vjesnik.hr