Jedinstveni antički brod pred Bračom

Kod Sutivana otkriveno dosad neviđeno nalazište iz sedmog stoljeća

SUPETAR – Najnovija, druga faza podmorskih istraživanja potvrdila je da se nadomak Sutivana na Braču, na dubini od 32 metra, nalazi vrijedan arheološki lokalitet, jedinstven na Jadranu.
Vrijedan teret

Nakon brodoloma na morskom je dnu završio antički brod s teretom sarkofaga i drugih kamenih poluproizvoda. Ronioci i stručnjaci Odjela za arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda prepoznali su, početkom ove godine, tijekom prvih istraživanja, sedam sarkofaga, dva poklopca, jednu kamenicu, devet kamenih blokova te jedan stup kružnog presjeka. Lokalitet je odmah uvršten u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i kao takav zaštićen je zakonom.
Tehnički problemi

Ovaj potonuli brod pripada u rijetko pronađene kako u Jadranu tako i u Sredozemlju. Prema dostupnim podacima, pretpostavlja se da je riječ o brodu koji je prevozio kamene poluproizvode iz nekog od bračkih kamenoloma prema naručiteljima u Saloni u vremenskom okviru kasne antike.

Prema prvim istraživanjima, radi se o brodu za lokalnu plovidbu, dužine do 18 metara, širine veće od 5 metara i nosivosti oko 50 tona. U drugoj fazi istraživanja koja je nedavno završena, uz ostalo, trebalo je postaviti i dvije arheološke sonde, ali zbog tehničkih problema i lošeg vremena taj je dio istraživanja odgođen. Uz pomoć sondi doći će se do brodske kuhinje, a to je vrlo važno jer se pronalaskom kuhinjskog posuđa može preciznije datirati brodolom, dok će druga sonda biti postavljena kako bi se pronašli dijelove drvene brodske konstrukcije, nakon čega se može preciznije utvrditi datum građenja broda te regija u kojoj se brod gradio, ovisno o vrsti drva korištenoj pri gradnji.

– Riječ je o jedinstvenom brodu s ovakvim teretom i ovolikom koncentracijom sarkofaga. Brod je prekriven pijeskom, a koje sve zagonetke skriva otkrit će sljedeća istraživanja – rekao je Igor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.
Otkrili ga Bračani

Loše vrijeme, loša sreća ili slabo posložen teret odveli su kasnoantički brod na morsko dno. Budući da se brodolom dogodio blizu bračke obale, može se pretpostaviti da nije bio koban i za posadu. Vrijedan lokalitet otkrila su dva Bračanina, Luka Dragičević i Ivica Matulić, zaljubljenici u otočno kulturno i povijesno naslijeđe, o čemu su izvijestili ronioce splitskog Podvodnog istraživačkog kluba Mornar, a dosadašnja sredstva za istraživanje osiguralo je Ministarstvo kulture i bračka općina Sutivan.

Izvor: www.jutarnji.hr