Kineski zid: Tajna dugovječnosti građevine leži u ljepljivoj riži

Kineski zid Veliki zid građen je za dinastije Ming prije 600 godina, a za žbuku je služila mješavina smjese od ljepljive riže i vapna.

Tajna dugovječnosti i čvrstoće Kineskog zida skriva se u ljepljivoj riži koju su graditelji prije 600 godina dodavali u žbuku, otkrili su kineski znanstvenici.

“Veliki Kineski zid građen je za dinastije Ming prije otprilike 600 godina, a za žbuku je služila mješavina smjese od ljepljive riže i vapna”, rekao je profesor kemije na Sveučilištu Zhejiang u istočnoj Kini dr. Zhang Bingjian britanskom listu Daily Telegraphu.

Tom smjesom kineski su se graditelji koristili još prije 1500 godina, rekao je Zhang. Ljepljiva žbuka od riže tako je čvrsto vezala opeke i kamene blokove od kojih je izgrađen Kineski zid, da su fuge i danas tako nepropusne da ne probija iz njih ni korov.

Kineski zid 2 Drevna žbuka kineskih graditelja vjerojatno je bilo prvo kompozitno vezivo na svijetu, proizvedeno od mješavine organskih i neorganskih sastojaka, amilopektina i kalcijeva karbonata, rekao je Zhang. Amilopektin je pomogao da se stvori čvrsta mikrostruktura koja je omogućila da građevina bude stabilnija i mehanički čvršća.

Zhang ističe kako je uporaba ljepljive riže jedno od najvećih tehničkih dostignuća drevne Kine, koje je dinastiji Ming pomoglo da izgradi grobnice, pagode i zidine, dovoljno čvrste da odole potresima i drugim prirodnim katastrofama.

Kineski zid najveća je građevina na svijetu, duga oko 2450 kilometara.

Izvor: http://metro-portal.hr