Marko Polo – Hvalisavac kojem čovječanstvo duguje milijune

Njegova preuveličavanja potaknula su Talijane da, prema njegovu srednjem imenu Emilio, nazovu novu riječ – milijun.

Marko PoloU Veneciji je 8. siječnja 1324., nakon burnog života, preminuo Marko Polo, čovjek za čije se mjesto rođenja i danas “otimaju” Venecija i naša Korčula. Sigurna je samo godina kad je došao na svijet, 1254., a na Markovo korčulansko rođenje upućuje jedan dokument iz 15. stoljeća, po kojem je obitelj Polo podrijetlom iz Dalmacije.Taj istraživač i putopisac, koji je među prvim Europljanima došao do Kine, pa čak i do današnjeg Mijanmara i Vijetnama, ostavio je čovječanstvu i jednu novu riječ – “milijun”. Kažu, naime, da je po povratku u Veneciju, pričajući svoje doživljaje, toliko preuveličavao činjenice, opise i brojke, da tadašnji brojčani pojmovi nisu bili dostatni. Jer, u to doba još nije postojao izraz “milijun”, nego se govorilo tek “tisuću tisuća”. Tako su Markovu grandomaniju povezali s njegovim srednjim imenom Emilio i od njega izveli kovanicu “emilioni”, iz čega je kasnije nastao talijanski “milione”, odnosno milijun.

U Kini ostao 17 godina

Slavu Marku Polu utrli su njegov otac Niccolo i stric Matteo, trgovci s Istokom, koji su od 1261. do 1269. putovali u Kinu. Išli su unutrašnjošću Azije, u pratnji izaslanstva koje je perzijski kan Hulagu poslao k mongolskom Kublaj-kanu, a potonji je tada stolovao u Pekingu. Iz Kine su se Markov otac i stric vratili kao Kanovi izaslanici papi. Nosili su papi pismo u kojem ga Kan moli da mu pošalje učene ljude koji bi širili zapadna znanja u njegovu carstvu. Krenuvši 1271. natrag u Kinu s papinim odgovorom, Markovu ocu i stricu te dvama dominikancima priključio se i Marko. Nakon četiri godine putovanja stigli su 1275. Kublaj-kanu, koji je tada i Marka dobro prihvatio i počastio ga naslovom svojega pouzdanika.

Marko Polo ostao je u Kanovoj službi čitavih 17 godina. Za to vrijeme proputovao je mnoge krajeve i upijao podneblja, običaje i jezike tamošnjih naroda. Prilika za povratak ukazala se 1292. godine. Pridružili su se pratnji mongolske princeze koja je krenula na put kao nevjesta za perzijskog kana Arghuna. U Veneciju su se Marko i njegovi vratili 1295. Kao što vidimo, prvo putovanje u Kinu njegova oca i strica trajalo je osam godina, sljedeće putovanje skupa s Markom upola kraće, a povratak “svega” tri godine. Za usporedbu, danas se zrakoplovom od Venecije do Pekinga leti deset sati i 14 minuta!Marko Polo - putovanja

Već tri godine nakon putešestvija i “privremenog rada” u Kini, Marko je zarobljen nakon sukoba mletačkih i genoveških brodova pokraj Korčule. Dok je sjedio u zarobljeništvu, kratio je vrijeme pričajući doživljaje s Istoka prijatelju Rustichellu iz Pise. On ih je na francuskom prenio na papir, u knjizi “Knjiga svjetskih čuda”, poslije poznatoj skraćeno kao “Milijun”.

Markove spoznaje o zemljama koje su Europljanima tada bile gotovo potpuno nepoznate, poslužile su za izrade zemljopisnih karata, a njegove priče poticale su pustolove iz Genove, Španjolske i Portugala da potraže pomorske putove prema Dalekom istoku.

Njemu u čast nazvali ovce

Inače, osim “milijuna”, ime Marka Pola nose venecijanska zračna luka, podvrsta ovaca Marko Polo (lat. Ovis ammon polii) opisana prilikom njegova prelaska planine Pamir, ali i mnoga plovila. Tako je po Marku bio nazvan jedrenjak sagrađen 1851., prvi brod koji je oplovio svijet za manje od šest mjeseci, a i danas u Jadranu plovi poznati veliki trajekt Jadrolonije “Marko Polo”, sagrađen u Francuskoj i porinut 1972., kojeg je naša tvrtka kupila 1988.

Izvor: vecernji.hr

One thought on “Marko Polo – Hvalisavac kojem čovječanstvo duguje milijune”

  1. naslov je cudan, kakav hvalisavac kad je najpametniji covjek na svijetu, odakle nekom pravo da svojata Dalmatiinca Marka Pola i naziva aerodrome po njemu….on se zvao Marko Pol a talijani su dodali u prezimenu o i grb su mu promjenili

Comments are closed.