Najskuplja slika u povijesti: Za Gauguina dali 2 milijarde kuna

Paul GauguinPaul Gauguin je 1892. naslikao sliku Nafea Faa Ipoipo, koja je kako piše NY Times otišla u ruke katarskih vlasnika za 300 mil. dolara i postala najskuplja u povijesti.

Slika francuskog umjetnika Paula Gauguina koja prikazuje dvije Tahićanke prodana je za 300 milijuna dolara (2,022 milijarde kuna) te je postala najskuplje umjetničko djelo u povijesti.

Nafea Faa Ipoipo (Kad ćeš se vjenčati?) naslikana je 1892. godine i bila je u posjedu švicarskog kolekcionara Rudolfa Staechelina.

Kako piše BBC, novi vlasnik ove slike je muzej iz Katara, no ovi navodi nisu potvrđeni. Ova je država platila i 259 milijuna dolara za sliku Paula Cezannea, koja je dosad držala rekord.

Slika je godinama bila posuđena Kunstmuseumu u Baselu, no nakon nesuglasica, odlučio ju je prodati. Za New York Times je rekao kako ne želi reći ime kupca, a nije poznato ni gdje je prodaja održana. Iz Katara još nema potvrde da su kupili sliku. Kraljevska obitelj posljednjih je godina potrošila pravo bogatstvo na slavna zapadnjačka umjetnička djela.

Izvor: http://24sata.hr