Njemačka okončava Prvi svjetski rat

92 godine nakon kapitulacije, Njemačka će u nedjelju (3.10.) i formalno okončati Prvi svjetski rat. Njemačka će naime platiti posljednju ratu ratne odštete i tako staviti točku na veliku katastrofu.

Njemačka će u nedjelju isplatiti posljednju tranšu svog duga za štetu počinjenu između 1914. i 1918. Radi se o rati od 69,9 milijuna eura, kojom će se u ovoj zemlji konačno (barem financijski) okončati poglavlje “Prvi svjetski rat”. Isplata ratnih reparacija regulirana je Sporazumom o dugovima iz Londona iz 1953. Ukupne ratne reparacije koje je Njemačka morala platiti dostigle su, preračunato, današnjih 300 milijardi eura.

Novac kojim su se do podmirivali troškovi isplaćivan je izravno iz državnog proračuna Savezne Republike Njemačke. Nakon kraja Prvog svjetskog rata, Njemačka je bila primorana da plati odštetu za razaranja i ratne troškove do kojih je došlo krivnjom zemlje koja je i pokrenula krvavi okršaj.

Posljednja rata ratnog duga

Potpisivanje mirovnog sporazuma u VersaillesuIsplata je pravno defirana Ugovorom iz Versaillea iz 1919. No, tijekom Drugog svjetskog rata, tadašnja Hitlerova Njemačka prekinula je isplatu dogovorenih rata. Nakon kraja Drugog svjetskog rata, Savezna Republika Njemačka obvezala se da će isplatiti veći dio postojeće odštete. I 1983. platila je sve do posljednje marke.

Preostalih 125 milijuna eura kamata, kako je bilo predviđeno Londonskim sporazumom iz 1953. Njemačka je trebala isplatiti tek u slučaju da se tadašnja Zapadna i Istočna Njemačka ujedine.

Nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja dviju njemačkih država, 1996. je Berlin počeo u ratama otplaćivati i zaostale kamate