Picokijada u Đurđevcu od 24. do 26. lipnja

Legenda o Picokima jedna je od najzanimljivijih legendi u hrvatskoj povijesti. Ona govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana koji se pod dugotrajnom opsadom turske vojske ipak uspiju osloboditi.

PicokijadaNaime, nakon neuspjeha vojske Ulama-bega da jednim jedinim napadom osvoji đurđevačku utvrdu, vojskovođa odluči primijeniti strateški plan strpljivog opsjedanja grada ne bi li njegove stanovnike izgladnjivanjem privolio na predaju.

U trenucima kada unutar zidina utvrde ne ostaje više ništa hrane osim jednog jedinog pijetla, Đurđevčani kuju očajnički plan računajući na faktor iznenađenja. Zadnji zalogaj ispaljuju topom na tursku vojsku. Ulama-beg nasjeda na njihov plan i uvjeren kako, s obzirom da ispaljuju pijetlove iz topova, Đurđevčani imaju još nepregledne zalihe hrane, povlači svoju vojsku, na Đurđevčane baca kletvu i naziva ih Picokima.

Od 1968. godine Đurđevčani slave ovu legendu krajem lipnja jedinstvenim scenskim prikazom na otvorenom. Svake godine predstava je sve raskošnija. Odigrava se na autentičnoj lokaciji te uključuje stotine statista, amatera, konjanika i profesionalnih glumaca. Cijeli scenski prikaz postavljen je tako da što vjerodostojnije prikaže taj slavni događaj iz đurđevačke povijesti. Puške i topovi zaista pucaju, sablje sijevaju uz bogatstvo svjetlosnih i pirotehničkih efekata, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Scenski prikaz ‘Legende o Picokima’, manifestacije koja je stekla status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske, tek je dio trodnevne manifestacije poznate pod nazivom Picokijada, koja će se održati od 24. do 26. lipnja 2011. godine, a tijekom koje se održava još niz drugih kulturnih i sportskih događaja.

Izvor: putovnica.net