Povijest Zimskih olimpijskih igara

Zimske olimpijske igre su sportski događaj koji se održava svake četiri godine. Imamo priliku vidjeti zimske sportove na snijegu ili ledu poput alpskog skijanja, spusta, umjetničkog klizanja, boba i hokeja na ledu.
Chamonix 1924
Spust, umjetničko klizanje, hokej na ledu, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i brzo klizanje su standardne olimpijske discipline još od 1924. Kako su se Igre razvijale, dodavane su ostale atletske discipline. Neke od njih, poput sanjkanja, brzo klizanje na kraće staze i skijanje slobodnim stilom su zaslužile trajno mjesto u Olimpijskom programu. Ostali poput brzog skijanja i skijöringa su demonstrativni sportovi ali nikad nisu dobili titulu službenog Olimpijskog sporta.

Na Zimskim olimpijskim igrama sudjeljuje manje zemalja nego na Ljetnim. Prve Zimske olimpijske igre su održane u francuskom Chamonixu 1924.god. Prije nego su uvedene zimske, umjetničko klizanje i hokej na ledu su bili sportovi – ljetnih igara. Održavane su svake četiri godine do 1940. kada su preskočene radi Drugog svjetskog rata. Osam godina kasnije su održane i Zimske i Ljetne olimpijske igre i s tom praksom se nastavilo sve do 1990. godine kada su se podijelile, pa su prve sljedeće Zimske igre održane 1994 u norveškom Lillehammeru.
Vancouver 2010
Zimske olimpijske igre su prošle mnoge promjene od svoga začetka. Uspon televizije kao globalnog medija za komunikaciju je uvelike promijenio profil Igara. Isto tako se povećao dohodak prodajom prava prikazivanja i reklamama koje su bile veoma unosne. No, ove okolnosti su dozvolile takvim utjecajima da upletu prste u različite aspekte Igara. Međunarodni olimpijski odbor je bio upleten u brojne skandale, a česta su bila i otkrića zloupotrebe droga među sportašima Igara. Zimskim olimpijskim igrama se često znala iskazivati moć određenog političkog sustava.

Zimske olimpijske igre su pripremale mnoge zemlje. Francuska je bila domaćin tri puta, SAD čak četiri, što je više od ijedne druge zemlje. Mnoge zemlje su dva puta dočekivale Zimske igre. Samo neke od njih su Italija, Japan, Austrija i Norveška. U bivšoj Jugoslaviji tu čast je imalo Sarajevo 1984.

Ove godine, domaćin Zimskih olimpijskih igara je kanadski Vancouver. To je Kanađanima drugo domaćinstvo zimskih olimpijaca, nakon Calgaryja 1988 . Za četiri godine tu čast imat će Soči u Rusiji i to će Rusima biti prvo domaćinstvo.

Izvor: www.budi.in