Prekretnica rata: Maslenica je 1993. spasila cijelu Hrvatsku

Prije 24 godine Hrvatska vojska i policija su u 72 sata oslobodili Novsko ždrilo te povezali sjever i jug Hrvatske. To je bila prekretnica u ratu i preduvjet za slavnu Oluju…

Akcija Oluja bila kruna rata, a Maslenica prekretnica. Operacijom Maslenica 1993. pokazali smo da smo u stanju osloboditi svoju zemlju.

U toj operaciji Hrvatska vojska je pokazala organiziranost i osposobljenost, izjavio je jučer hrvatski ministar obrane Damir Krstičević na obilježavanju 24. obljetnice akcije Maslenica.

– Poslali smo poruku da smo u stanju osloboditi prostore koji su bili okupirani. Svima u Hrvatskoj pokazali smo vjeru i nadu te osnažili pobjednički karakter Hrvatske vojske, koji je ostao do današnjih dana. Maslenica je potvrda da je Hrvatska vojska u kratkom vremenu izrasla u takvu silu koja je sposobna u svakom trenutku osloboditi svaku stopu svete hrvatske zemlje. Tu snagu i posebnost prepoznajem i kao ministar obrane, danas u našim oružanim snagama, u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Naši vojnici su brand, i u zemlji i izvan nje.

Drago mi je da imamo povećanje proračuna za oružane snage jer je ulaganje u obranu ulaganje u sigurnost. Moramo se prilagođavati, mijenjati, biti jači, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju. Moramo imati postrojbu Hrvatske vojske u našem Vukovaru – zaključio je na proslavi ministar obrane.

Hrvatske vojnike dugo je trebalo “zauzdavati” da ne krenu u oslobađanje zadarskoga zaleđa. Čekala se samo politička odluka tadašnjega državnoga vrha na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Vojno-redarstvena akcija Maslenica dugo i pomno pripremala se u tajnosti. Odluka je pala da se u napad i oslobađanje okupiranoga prostora krene u rano jutro 22. siječnja 1993. godine. Svjedoci toga vremena pričaju kako su neposredno prije napada bili isključeni svi telefoni na zadarskom području. Tek je počelo svitati prohladno siječanjsko jutro kad su postrojbe Hrvatske vojske počele snažan topnički napad na neprijateljske položaje, koji su bili i nadomak samom gradu Zadru.

Intenzivni prvi udar

Taj prvi udar trajao je desetak-petnaest minuta. Neprijatelj je bio iznenađen, zatečen i nepripremljen, što je omogućilo ostalim postrojbama da krenu u silovit napad. Glavni cilj akcije bio je osloboditi Novsko ždrilo te na mjestu srušenoga Masleničkoga mosta postaviti pontonski te tako ponovno povezati sjever i jug Hrvatske. Hrvatskim vojnicima i policajcima to je pošlo za rukom već prvoga dana napada. Tada su oslobođena i mjesta Rovanjska i Maslenica, dio Podgradine, Islam Latinski i Grčki te Kašić. Sljedećih nekoliko dana hrvatske snage su u ofenzivi oslobodile Babindub i Zračnu luku Zemunik, Crno, Murvicu, Paljuv, dijelove Škabrnje, Smoković i Novigrad.
Iznimno važno bilo je izbiti i na Velebit, odakle se mogla nadzirati neprijateljska komunikacija između Obrovca i Gračaca. Operaciju su isplanirali i vodili, uz ostale suradnike, generali Janko Bobetko, tada načelnik Glavnog stožera, Ante Gotovina, zapovjednik Operativne zone Split, i Mladen Markač, zapovjednik policijskih specijalaca. Jučer je mimohodom sudionika vojno-redarstvene akcije Maslenica, u kojemu su bile sve zastave ratnih postrojbi koje su sudjelovale u toj operaciji prije 24 godine, u Zadru obilježena obljetnica akcije. Prolazeći gradskim ulicama, pripadnike proslavljenih postrojbi pozdravili su i brojni građani. Svi koji se prisjećaju tih dana 1993. znaju jako dobro što je značilo oslobađanje zadarskoga zaleđa. Zadrani su napokon mogli odahnuti, neprijateljsko oružje bilo je odbačeno od samih prilaza gradu.

Počast svim borcima

Tijekom trajanja akcije poginulo je 127 branitelja, kojima su na zadarskom Gradskom groblju polaganjem vijenaca odali počast suborci, članovi braniteljskih udruga te brojna izaslanstva gradske, županijske i državne vlasti. Mnogi sudionici akcije podsjećaju kako je to bila prva operacija u kojoj su sudjelovale sve grane Hrvatske vojske. Na svečanosti je govorio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general Mirko Šundov, koji je podsjetio na važnost te vojno-redarstvene operacije te istaknuo kako nikad ne smijemo zaboraviti poginule, ali i one koji su teško ozlijeđeni tijekom provedbe akcije.

– Postrojbe Hrvatske vojske i policije su u samo 72 sata ostvarile glavne ciljeve operacije, oslobodivši pritom 92 četvorna kilometra hrvatskoga teritorija, što je omogućilo cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom – rekao je Šundov. Dodao je kako je to vratilo nadu hrvatskim građanima da će hrvatski branitelji u konačnici pobijediti u pravednom i oslobodilačkom ratu. Obilježavanje akcije Maslenica nastavlja se i tijekom vikenda polaganjem vijenaca na mjestima pogibije hrvatskih branitelja u zadarskom zaleđu te drugim manifestacijama.

Izvor: www.24sata.hr