Preminuo vojnik koji se u Drugom svjetskom ratu borio sve do 1974.!

Preminuo je Hiroo Onoda, 91-godišnji bivši vojnik japanske imperijalne vojske za kojeg je Drugi svjetski rat trajao do 1974.

Hiroo OnodaHiroo Onoda preminuo je u Tokiju u 91 godini života od upale pluća. Ono po čemu je ovaj čovjek zanimljiv je činjenica da se predao gotovo 30 godina nakon službenog okončanja najkrvavijeg sukoba u povijesti. Bio je na Filipinima kada je ostao odsječen od ostalih japanskih postrojbi.

Nije vjerovao u vijesti o okončanju rata te je nastavio s izviđanjem i povremenim gerilskim napadima u džungli. Živio je od hrane koju bi pronašao ili ukrao lokalnim poljoprivrednicima. Odbijao je prihvatiti činjenicu da je Japan izgubio.

Takvim je životom živio sve do 1974. godine kada je po njega u džunglu došao njegov bivši zapovjednik i dao mu otpust. Odjeven u uniformu, Onoda mu je predao mač, piše CNN.

‘Nakon rata, gospodin Onoda je godinama živio u džungli. Kada se vratio u Japan, osjećao sam da je rat konačno gotov. Tako sam se osjećao’, rekao je Yoshihide Suga, glavni tajnik japanske Vlade.

Po povratku, u njegovom Japanu su ga dočekali kao heroja, dok su Filipinci bili bijesni jer su ga smatrali odgovornim za brojna ubojstva. Filipinska vlada mu je dala oprost, no kada se vratio u Lubang 1996. godine, obitelji ubijenih su tražili odštetu.

Onoda se nakon povratka u Japan odselio u Brazil, a 1984. godine je osnovao organizaciju koja mlade Japance uči preživljavanju i raznim vještinama koje je on stekao tijekom nekoliko desetljeća provedenih u džungli.

Izvor: http://dnevnik.hr