Staljinov muzej postaje muzej represije

Staljinov spomenik u GorijuGruzija će muzej posvećen najpoznatijem od svih Gruzijaca, Josefu Visarionoviču Staljinu, pretvoriti u muzej staljinističke represije, doznaje se u utorak iz službenih izvora.

Staljinov muzej, smješten u Goriju, oko 50 kilometara sjeverozapadno od Tbilisija gdje je diktator rođen 1878., »jednostavno je u suprotnosti sa sadašnjošću i budućnošću«, izjavio je gruzijski ministar kulture Nicoloz Rouroua.

»Povijest se ne može izbrisati i ta mučna stranica povijesti naše zemlje mora biti istinito ispričana unutar ovih zidova«, dodao je ministar tijekom posjeta muzeju. Muzej je svoja vrata otvorio 1937. u rodnoj kući Staljina, a 1957. je izgrađena monumentalna građevina od granita i mramora s izložbom postavljenom u Staljinovu čast i slavu.

Godine 2010. vlasti predsjednika Mihaila Saakašvilija su uklonile golemu skulpturu Staljina koja je dominirala središnjim trgom u Goriju od 1952., godinu dana prije smrti diktatora odgovornog za smrt milijuna ljudi.

Gruzija je posebnim zakonom zabranila bivšim komunističkim dužnosnicima i pripadnicima KGB-a obnašanje javnih dužnosti. Od prošle se godine obilježava i »Dan sovjetske okupacije« u spomen na invaziju Crvene armije 1921. godine na tada nezavisnu Gruziju koja je potom postala dio SSSR-a.

Izvor: www.vjesnik.hr