U Ho Ši Minu obilježena 35-godišnjica završetka vijetnamskog rata

Prije 35 godina u bivši Sajgon ušli su sjevernokorejski tenkovi i svrgnuli proameričku vladu Južnog Vijetnama
Vijetnam
Komunistički Vijetnam svečano je u petak u Ho Ši Minu, bivšem Sajgonu, obilježio 35-godišnjicu ulaska sjevernokorejskih tenkova u grad čime je svrgnuta proamerička vlada Južnog Vijetnama te je završio rat, a zemlja ujedinjena.

Oko 50.000 ljudi s crvenim i zlatnim komunističkim zastavama okupilo se duž prometnice u kojoj je održana središnja svečanost uz golemu fotografiju Ho Ši Mina, oca vijetnamske revolucije.

Proslave su počele u četvrtak u Hanoju, glavnome gradu Vijetnama, dva dana uoči 1. svibnja kada su tenkovi sjevernovijetnamske vojske i Vijetkonga pobjednički doprli do predsjedničke palače, a bjegunci su panično napuštali Sajgon evakuirani s krova američkog veleposlanstva.

Iako je u ratu pobijedio komunistički sjeverni Vijetnam, ta azijska zemlja danas je država tržišnoga gospodarstva koja je proteklog desetljeća ostvarivala gotovo 10 posto godišnjeg rasta zahvaljujući ulaganjima stranih korporacija, a među njima su snažno prisutne upravo američke.
FD003003
Na svečanosti su sudjelovali ratni veterani, partijski čelnici i dužnosnici lokalnih komunističkih organizacija, prenosi agencija AP.

Rat za ujedinjenje sjevernog, komunističkog Vijetnama i južnog Vijetnama na čijoj su se strani borili Amerikanci, trajao je od 1955. do 1975. i jedan je od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj povijesti. U vijetnamskome ratu je poginulo 58.000 Amerikanaca, a procjenjuje se da je život izgubilo čak 3 milijuna Vijetnamaca.

Izvor: http://metro-portal.hr