U tajnim komorama hrama pronašli blago vrijedno milijarde dolara!

Indijski hram Sree Padmanabhaswamy u državi Kerali vjerojatno je krio najveće dragocjenosti od svih hramova na svijetu.

BlagoTajne podzemne prostorije hrama sve su ove godine krile stotine kilograma blaga koje je do sada procijenjeno na 500 milijardi rupija, odnosno 11 milijardi dolara. Tu procjenu potvrdio je državni tajnik K. Jayakumar, javlja AFP. Trenutačno traje selekcioniranje nalaza i detaljnija arheološka procjena vrijednosti mnoštva zlatnih predmeta, dijamanata te drugih dragulja i plemenitih metala, kako bi se utvrdila stvarna vrijednost, koja može biti i veća od spomenute brojke. U prvim procjenama baratalo se cifrom od nekoliko stotina milijuna dolara.

Blago je pronađeno u najmanje pet tajnih komora u podzemlju hrama, a radi se o najdragocjenijim metalima i dragim kamenjem na svijetu. Osim zlata i srebra, tu su dijamanti, rubini, smaragdi, ogrlice od dragog kamenja dulje od 5 metara, zlatnici, posuđe od plemenitih metala itd. Državni tajnik izjavio je za AFP da još jedna tajna prostorija tek treba biti otvorena.

Tajne komore otvorene su prvi puta nakon 130 godina nakon što je Vrhovni sud odredio da se imovina hrama povjeri na čuvanje indijskoj Vladi. Sud je donio takvu odluku jer je procijenio da kraljevska obitelj Travancore, koja je u 16. stoljeću izgradila hram, nije u mogućnosti zaštiti tu imovinu. Ispostavilo se da se radi o blagu goleme vrijednosti.

Izvor: http://dnevnik.hr