Ukraden zloglasni znak iz Auschwitza

VARŠAVA – Nepoznati lopovi ukrali su zloglasni znak na ulazu u koncentracijski logor Auschwitz, izvijestila je danas poljska policija i osoblje memorijalnog muzeja.

Arbeit macht frei
Veliki natpis od kovanog željeza na kojem piše “Arbeit macht frei” (“Rad oslobađa”), a koji se nalazio iznad ulaznih vrata memorijalnog centra, nestao je oko šest sati ujutro.

“To je skrnavljenje mjesta na kojem je stradalo više od milijun ljudi. Sramota! Tkogod je to učinio dobro je znao što krade i kako to učiniti“, izjavio je glasnogovornik muzeja Jaroslaw Mensfeld za francusku novinsku agenciju AFP.

Policija je pokrenula istragu, a potporu je ponudila i lokalna vlast. Odmah je postavljen zamjenski natpis koji je korišten u vrijeme kada je original bio na restauraciji.

Auschwitz-Birkenau, na jugu Poljske, noću je zatvoren i pod nadzorom policijskih ophodnji. Policijski djelatnici pregledavaju snimke nadzornih kamera i uz pomoć policijskog psa tragača pokušavaju ući u trag počiniteljima.

Yad Vashem, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog muzeja u Jeruzalemu krađu je nazvao “napadom na sjećanje na poginule žrtve holokausta”.

auschwitz
Koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau bio je najveći logor u vrijeme nacističke okupacije u razdoblju od 1939. do 1945. godine. Nacisti su u Poljskoj otvorili sedam koncentracijskih logora u kojima je bilo zatočeno 7,5 milijuna osoba. Gotovo 6,7 milijuna ljudi izgubilo je živote: veliki dio ugušen je u plinskim komorama, a ostali su umirali od iscrpljenosti, gladi, bolesti, teškog rada i mučenja.

Nekadašnji logor danas je muzej pod zaštitom UNESCO-a. Memorijalni centar godišnje obiđe nekoliko stotina tisuća posjetitelja.

Natpis na ulazima nacističkih koncentracijskih logora

“Arbeit macht frei” je njemački izraz koji u prijevodu znači “rad oslobađa”. Postao je poznat u Drugom svjetskom ratu jer je stajao kao natpis na ulazima nacističkih koncentracijskih logora.

auschwitz2

U 1872. godini, njemački nacionalist i autor Lorenz Diefenbach je napisao istoimenu novelu, a izraz je 1928. godine preuzela Weimarska vlada kao slogan hvale politike velikih javnih radova, koja je trebala riješiti nezaposlenost.

Natpis “Arbeit macht frei” stajao je na ulazima mnogih nacističkih koncentracijskih logora u svojstvu poticanja na žrtvovanje jer beskonačan rad navodno znači duhovnu slobodu.

Izvor: www.jutarnji.hr

One thought on “Ukraden zloglasni znak iz Auschwitza”

Comments are closed.