Ukradena statua Tutankamona

Tutankamonova statuaOsamnaest predmeta velike umjetničke, povijesne i arheološke vrijednosti, među kojima i statua faraona Tutankamona, ukradeno je iz Egipatskog muzeja u Kairu, objavio je u nedjelju zamjenik egipatskog ministra kulture i glavni arheolog Zahi Hawass.

Među ukradenim predmetima je statua Tutankamona od pozlaćenog drva iz razdoblja Osamnaeste dinastije te njegova bista. Nestala je i statua faraona Ehnatona, statua kraljice Nefertiti, poprsje princeze iz Amarne, potom manji kip pisara iz Amarne, 11 manjih statua koje su se nalazile u sarkofagu moćnoga egipatskog dvorjanina iz Osamnaeste dinastije – Juje te njegov talisman u obliku skarabeja.

Krađa je otkrivena tijekom pregleda muzejskih prostorija, a pretpostavlja se da su predmeti odneseni 28. siječnja, kada su kradljivci iskoristili veliki revolt Egipćana u središtu Kaira.

U Egipatskom muzeju, smještenom na glavnom trgu Tahriru, čuva se najveća kolekcija drevnih egipatskih antikviteta na svijetu. Ima preko 136.000 izloženih eksponata, i još stotine tisuća drugih u podzemnim skladištima.

Izvor: www.rtl.hr