200. godišnjica bitke kod Waterlooa

Battle_of_Waterloo_1815Spektakl koji se priprema godinama želi biti na razini važnosti kakvu je imao krvavi sukob 18. lipnja 1815., dvadesetak kilometara južno od Bruxellesa, kada su združene snage britanskog vojvode od Wellingtona i pruskog maršala Bluechera konačno zaustavile Napoleonovu armadu.

Ishod je poznat. Od više od 200.000 vojnika (93.000 Francuza, 125.000 koalicijskih vojnika) koji su se sukobili na brabantskoj čistini, više od 10.000 ih je izgubilo život nakon desetak sati borbi, ponekad čovjeka na čovjeka, a 35.000 ih je ranjeno, od kojih će nekoliko tisuća umrijeti u nadolazećim danima.

Waterloo je konačan pad slavnog francuskog cara, poslije primorana na put bez povratka na britanski otočić Svetu Helenu, u južnom Atlantiku, i ostvarenje cilja združenih europskih monarhija odlučnih da okončaju više od dva desetljeća nemira i ratova pokrenutih Francuskom revolucijom 1789. godine.

Nakon bitke kod Waterlooa kartu Europe ponovno će iscrtati pobjedničke sile, a Stari kontinent živjet će u relativnom miru jedno stoljeće, do Prvog svjetskog rata.

“Ideja je da prigodom 200. obljetnice uputimo poruku pomirenja i savezništva”, rečeno je iz ureda belgijskog premijera Charlesa Michela koji organizira protokolarnu svečanost na nekadašnjem bojnom polju u četvrtak, 18. lipnja, u 11 sati, u trenutku kad su, 200 godina ranije, ispaljene prve kugle iz francuskih topova prema britanskim linijama.

Na svečanost u podnožju brdašca koje nadvisuje bojno polje, doći će belgijski kralj Filip, nizozemski kraljevski par, luksemburški vojvoda i predstavnik britanske kraljevske obitelji princ Edward. Dan prije britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla prisustvovat će inauguraciji obnovljene farme Hougoumont, položaja koji je štitio desno krilo saveznika.

Pariz će u Waterloou zastupati francuski veleposlanik u Belgiji, kao i njemački veleposlanik Njemačku.

Povodom 200. obljetnice bitke u Belgiji su izdana brojna znanstvena djela, stripovi, a i nova vrsta piva ponudit će se na tržištu. Ulaznica za rekonstrukciju bitke odavno nema.

U četvrtak će više od 5.000 statista u kostimima iz onog doba, 360 konja i 100 topova sudjelovati u rekonstruiranju prve faze bitke, “Francuskom napadu”, dok će se u petak uprizoriti saveznički odgovor.

“Bit će to najveća rekonstrukcija iz Napoleonova doba ikada ostvarena na svijetu”, objasnio je Etienne Claude, jedan od organizatora događaja čiji proračun premašuje deset milijuna eura.

Izvor: http://dnevnik.hr