Rođendan ‘kockastih’: Četvrt stoljeća od SAD-a u Zagrebu

Najvažnija sporedna stvar na svijetu samo je jedna od prepoznatljivosti Lijepe naše u svijetu. ‘Mala zemlja za veliki odmor’ na svim kontinentima svijeta prepoznaje se i po uspjesima svojih sportaša, a tu svakako prednjače nogometaši. Hrvatska nogometna reprezentacija je prije četvrt stoljeća odigrala svoju prvu, povijesnu, utakmicu.

Tog 17. listopada 1990. godine na zagrebačkom je Maksimiru, u organizaciji tadašnjeg predsjednika HNS-a Mladena Vedriša, tajnika NSJ-a Ante Pavlovića, ali i poduzetnika iz Toronta Johna Lega Opačka, koji je s 90.000 dolara financirao dolazak reprezentacije SAD-a u Maksimir, Hrvatska je odigrala prvu nogometnu utakmicu pod svojom zastavom. Gostovanje reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država imalo je značajan politički, a ne samo sportski značaj, bilo je to svojevrsno prvo međunarodno priznanje Hrvatske.

Izbornik je bio Dražan Jerković. U stručnom stožeru Ivica Grnja, Zdenko Kobeščak te Vladimir Lukarić, a u službenom zapisniku samo 14 igrača. Hrvatska je zaigrala u 5-3-2 formaciji:

Dražen Ladić (od 71′ Tonči Gabrić) – Zoran Vulić, Saša Peršon (od 70′ Gregor Židan), Vlado Kasalo, Drago Čelić, Darko Dražić – Marko Mlinarić, Aljoša Asanović (od 58′ Mladen Mladenović), Zlatko Kranjčar (C) – Ivan Cvjetković, Kujtim Shalla

Pred oko 30.000 gledatelja te velikim brojem hrvatskih zastava i obilježja debitirao je i ‘kockasti’ dres koji su zbog nekoliko izostanaka obukli i kasniji slovenski reprezentativac Gregor Židan te Kujtim Shalla.

Budući da je u isto vrijeme igrala i mlada selekcija Jugoslavije s Bobanom, Prosinečkim, Šukerom, Bokšićem, Jarnijem… igrala na Krimu protiv tadašnje U-21 reprezentacije SSSR-a, a i klubovi nisu bili dužni pustiti igrače na utakmicu sa SAD-om, izbornik Jerković imao je težak zadatak sastaviti momčad, no sastav koji je istrčao na Maksimiru svakako nije bio samo prosječan.

Povijesni prvi gol zabio je Aljoša Asanović u 27. minuti, a samo četiri minute kasnije na 2-0 povisio je Ivan Cvjetković. Konačnih 2-1 postavio je Mike Windischmann u 80. minuti, igrač koji je inače rođen u Njemačkoj, a bio je kapetan SAD-a na SP-u 1990. u Italiji.

Spomenimo i kako su utakmicu sudili talijanski suci, glavni Sergio Coppetelli te njegovi pomoćnici Dario Boemo i Giancarlo dal Forno.

Izvor: www.24sata.hr