Ban Josip Jelačić dobiva spomen-ploču u Češkoj

Josip JelačićU MJESTU Napajedli pokraj Zlína u Češkoj danas će biti otkrivena spomen-ploča u čast hrvatskog bana Josipa Jelačića koji je ondje 23. srpnja 1850. godine sklopio brak s mladom groficom Sophie von Stockau.

Jelačić će tako postati peti hrvatski velikan koji u Češkoj ima spomen-obilježje, uz Nikolu Teslu, Vladimira Preloga, Andriju Mohorovičića i Stjepana Radića kojima su spomen-ploče podignute u Pragu od 2006. do 2011. godine. Sva četvorica velikana bili su praški studenti, a Radić i Prelog usto su bili i oženjeni Čehinjama.

Spomen-ploča u čast velikog hrvatskog bana nalazit će se na dvorcu grofovske obitelji Stockau. Tamo se Jelačić vjenčao sa Sophie von Stockau, inače kćerkom grofa Georga Adolfa von Stockaua, Jelačićeva suborca iz rata 1848. godine. Po narodnosti je bila Nijemica, ali je rođena u Moravskoj.

Njoj u čast Dubravkin put u Zagrebu je od 1852. do 1945. godine nosio naziv Sofijin put. Osim supruge, Jelačića s Češkom povezuje i savezništvo s češkim političarima 1848. godine kada su se zalagali za preustroj Habsburške monarhije u federaciju ravnopravnih naroda. Nakon sloma revolucije u Pragu, Jelačić je njenim vođama pružio utočište u Hrvatskoj, a tijekom rata protiv Mađarske u Pragu se skupljala pomoć za hrvatsku vojsku, u kojoj su se borili i Česi.

Jako su cijenili hrvatskog bana, nazivajući vođom Hrvata i junakom, koji se bori za oslobođenje slavenstva i osiguranje mira. Političke veze i njegovo savezništvo s češkim narodom ostali su temelj za zbližavanje i kasniju suradnju dvaju naroda.

Izvor: www.index.hr