Tko su isusovci?

papa FranjoIsusovci spadaju u najbrojnije katoličke redovničke zajednice, a osim po duhovnoj djelatnosti poznati su po svojem djelovanju u znanosti.

Papa Franjo je prvi isusovac na čelu Katoličke crkve, pa bi bilo dobro pobliže upoznati ove redovnike. Isusovci, jezuiti ili Družba Isusova (prema latinskom nazivu Societas Jesu) katolička je muška ustanova posvećenoga života, odnosno muška redovnička zajednica.

S obzirom na bogoslužnu obrednu pripadnost, isusovci pripadaju rimskome obredu (rimokatolici), bizantskome ili grčkome obredu (grkokatolici) i drugim katoličkim obredima. Geslo im je: lat. Ad Maiorem Dei Gloriam, odnosno hrv. “Sve na veću slavu Božju!”.

Vrhovni redovnički poglavar, “general” cijele Družbe, svoje sjedište ima u Rimu. Zajednicom upravlja preko svojega vijeća. Tu službu od 19. siječnja 2008. izvršava španjolski isusovac o. Adolfo Nicolás koji je sav redovnički i svećenički život proveo na Dalekome Istoku, poglavito u Japanu i na Filipinima.

sv. Ignacije LoyolaOsnivač Družbe Isusove bio je sv. Ignacije Loyola, autor dokumenta Formula Instituta koja opisuje svrhu Družbe. Redovničku je zajednicu odobrio papa Pavao II 27. rujna 1540. godine, a Ignacije Loyola izabran je za prvog generala.

Isusovci spadaju u najbrojnije katoličke redovničke zajednice, a osim po duhovnoj djelatnosti poznati su po svojem djelovanju u znanosti i mnogim društvenim djelatnostima.

Prema podacima koje donosi Papinski godišnjak 2011., isusovci su na raznim stranama svijeta na dan 31. prosinca 2009. imali ukupno 1.782 redovničke kuće i 18.139 članova, uključujući i novake. Od ukupnoga broja članova svećenikâ je bilo 12.808.

Od poznatih Hrvata isusovci su bili Ruđer Bošković, Juraj Habdelić i Bartol Kašić, a trenutno su najistaknutiji pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić i Mijo Škvorc, bivši pomoćni biskup.

Izvor: http://metro-portal.hr