Povijesne serije iz modernog kuta

Dramske serije povijesne tematike oduvijek slove kao profesionalno izvedeni i omiljeni televizijski uradci. Temeljene na stvarnim događajima, neobjašnjivo, gotovo magnetski djeluju na gledatelje koji vole vidjeti suvremenu interpretaciju povijesnih zbivanja. Dakako, uz koje zrnce redateljske mašte…

Spartak

Serija koja se proteže kroz tri sezone, prepuna akcije i epskih scena, ali unatoč tome prilično vjerna “originalu”? Moguće je! Zove se Spartak, a prati dobro poznatu sudbinu tračkoga roba koji se okušao kao gladijator, a potom podigao ustanak protiv Rimljana. Naime, producenti kuće Starz uposlili su kao scenariste i dvojicu povjesničara, koji su temeljito “ispeglali” sva stvarna povijesna zbivanja, čak i vulgarne psovke te slobodniju seksualnu narav ondašnjega puka.

Rim

Hvaljena kao najvjerodostojnija povijesna dramska serija, Rim doista nudi mnogo: pitku i prizemnu priču o posljednjim danima Rimske Republike pred njezin sunovrat u autokratski imperij, gledanu očima uglednika i običnoga puka. Rim upoznajemo kroz životni uspon mladoga aristokrata Julija Cezara, njegova nasljednika Oktavijana Augusta, ali i kroz politički naivna gledišta običnih rimskih vojnika Luciusa Vorenusa, Titusa Pulla i njihovih obitelji. Kako se uprizorena zbivanja odvijaju prije adventa kršćanstva, ne manjka ni eksplicitnih scena.

Vikinzi

Vikinzi su kanadska drama snimana na lokacijama u Irskoj, inspirirana predajama o Vikingu Ragnaru Lodbroku (tumači ga mladi Australac Travis Fimmel). Ragnar je jedan od najpoznatijih nordijskih pljačkaša Francuske i Britanije u povijesti, premda sama serija pomalo odudara od povijesne zbilje. Autoru serije Michaelu Hirstu tako predbacuju pogrešnu interpretaciju društvenoga uređenja vikinškoga društva, pogrešnu “modu” i srednjovjekovni nordijski zakonik. No unatoč tome serija je izvrsno primljena, pa je History upravo naručio i drugu sezonu.

Obitelj Borgia

Serija Obitelj Borgia kronološki je smještena na prijelazu 16. stoljeća, a govori o istoimenoj talijanskoj dinastiji španjolskih korijena. Kako je isto plemićko prezime danas sinonim za razvratnost, nimalo ne čudi najbolji opis serije kao “sage o obitelji kriminalaca u Italiji 1492.”. Serija izbliza prati uspon Rodriga Borgije (Jeremy Irons) na vrh rimske Katoličke crkve. S pomoću podmićivanja uglednika, Rodrigo postaje papa Aleksandar VI, ali na putu do vrha stječe brojne neprijatelje među kardinalima…

Tudori

Dramska serija Tudori, o vladavini čuvenoga engleskoga kralja Henrika VIII, popriličnu količinu televizijskog vremena troši na njegove brojne bračne havarije, a manje na dvorske intrige u turbulentnoj renesansnoj Europi. Premda seriji neki zamjeraju pokoji anakronizam i povijesnu nedosljednost, kritičari i publika suglasni su u odličnoj ocjeni. Mladi Jonathan Rhys Meyers sjajno je utjelovio kralja Henrika, a pozorniji će gledatelji u njegovu prijatelju Charlesu lako prepoznati najnovijega Supermana, Henryja Cavilla.

Izvor: www.online.hr