Dani antike: Pulom opet šeću Rimljani, gladijatori se bore u Areni

Dani antikePuljani su ponosni na svoju slavnu rimsku povijest i očuvane antičke građevine koje oduševljavaju posjetitelje iz svih krajeva svijeta. No posebno je atraktivno posjetiti Pulu u vrijeme kad se na njezinim ulicama odigravaju prizori iz daleke prošlosti, a one postaju pozornicama slikovitog rimskog teatra.

‘Pula Superiorum – Dani antike’ manifestacija je tijekom koje već desetu godinu zaredom središte 3000 godina starog grada i rimski amfiteatar Arena odišu ležernom antičkom atmosferom te uprizorenjima scena iz svakodnevnog života Starih Rimljana. Antička oštarija i zanati poput izrade nakita, klesarstva i mozaika moći će se doživjeti kroz oživljenu povijest na Forumu.

Tijekom Dana antike, koji će se ove godine održati od 9. do 11. lipnja, Arena će ponovno proživjeti svoje veličanstvene dane kad su se unutar kamenih zidina održavale bitke gladijatora te antički sportovi. Ljepotice nose antičke frizure i haljine, na svakom kutu spektakli zvuka i svjetla ostavljaju goste bez daha, a rimske gozbe i istarski autohtoni specijaliteti, uz vrhunska vina, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Kulturna baština najvećeg grada na istarskom poluotoku od neprocjenjivog je značaja i vrijednosti. Amfiteatar Arena najpoznatiji je spomenik od kojeg započinje i završava svaki obilazak Pule. Građena je u 1. stoljeću za vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu. Eliptičnog je oblika s borilištem u sredini te kamenim stepenicama na kojima su sjedili gledatelji ili su pak stajali u galeriji. Arena je mogla primiti 20000 gledatelja, a u srednjem vijeku korištena je za viteške turnire i sajmove.

U starogradskoj jezgri Pule, među spomenicima rimske arhitekture, ističu se i slavoluk Sergijevaca (Portarata) iz 1. stoljeća prije Krista, Herkulova i Dvojna vrata, Augustov hram te Malo rimsko kazalište u središtu grada. Poseban doživljaj pruža glavni gradski trg, Forum, kao mjesto okupljanja još iz vremena cara Augusta.

Izvor: putovnica.net