Spektakularno otkriće o kojem pišu i britanski mediji: Kako je Leonardo da Vinci obranio Knin!

Da Vinci - trocijevni topTop je star pet stotina godina, pronađen je prije četiri desetljeća, a tek je prije dva dana potvrđeno da ga je izumio da Vinci.

Starohrvatsku utvrdu Kličevica iz 15. stoljeća, koja se nalazi kod Benkovca, čuvao je brončani trocijevni top za kojeg se potvrdilo kao ga je konstruirao slavni Leonardo da Vinci. Ujedno, to je jedini original koji se nalazi u svijetu, piše Daily Mail.

Top je otkriven prije četiri desetljeća od strane školaraca koji su se igrali u staroj utvrdi, a sada je napokon potvrđeno kako je oružje staro pet stoljeća napravio veliki umjetnik i znanstvenik.

– Tek smo nedavno potvrdili koliko je brončani top star i kako ga je izumio Leonardo da Vinci. Koliko znamo, to je jedini sačuvani original u cijelome svijetu – rekao je glasnogovornik muzeja u Benkovcu.

Leonardo da VinciMožda mnogi ne znaju taj detalj, ali Leonardo je često konstruirao oružje jer su to od njega tražili sa sjevera Italije, gdje se stalno ratovalo. Upravo se njegovi topovi smatraju pretečom automatskih pušaka i mini topova.

Da Vincijev je top imao tri cijevi i zbog toga bio revolucionaran. U vrijeme dok se barut proširio Europom, a topovi su bili najrazornije oružje, izum kojim se može ispaliti tri kugle bio je pravi dobitak za one koji su ga imali uz sebe.

Ali nije to bilo jedino veliko otkriće za još bolje ratovanje. Problem topova bilo je hlađenje, kugle nisu mogle biti ispaljivane jedna za drugom. Zato je Leonardo da Vinci iskoristio vodu za to.

Top je bio grijan, a voda se postavila odmah iza kugle pa kada bi se pretvorila u paru svojim pritiskom bi izbacila kuglu. U svojim je spisima čak naveo kako je ovim načinom uspio ispaliti kuglu tri tisuće metara visoko u zrak.

Izvor: www.jutarnji.hr

One thought on “Spektakularno otkriće o kojem pišu i britanski mediji: Kako je Leonardo da Vinci obranio Knin!”

Comments are closed.