Viteški turnir u Gornjoj Stubici

U subotu, 11. lipnja 2011. godine, na lokaciji dvorca Oršić i spomenika Seljačkoj buni u Gornjoj Stubici, imate priliku napraviti vremenski skok u 16. stoljeće, a ovo jednodnevno putovanje vremeplovom u Hrvatskom zagorju odvija se još od 2000. godine.

Viteški turnir u Gornjoj StubiciKao i u stara, ako već ne i tako dobra vremena, možete vidjeti kako su se vitezovi borili na svojim konjima. Nakon što pokažu svoju spretnost, uživat ćemo i u njihovim dvobojima, kojima će se pokušati dokazati pred izabranim djevama. Posjetitelji će već od 13:00 sati biti u prilici posjetiti srednjovjekovni sajam i opskrbiti se različitim proizvodima koje inače ne možete pronaći na nekim drugim uobičajenim štandovima.

Cijeli dan se mogu razgledati vojni logori različitih udruga iz Hrvatske, Češke i Slovenije: Družbe vitezova zlatnog kaleža, Tahyjevih puškara, Vitezova zelingradskih, Reda srebrnog zmaja, Vitezova belog volka te skupine Markus M.

Osim što će možete uživati u njihovim živopisinim odorama, pokazati će vam svoje umijeće u baratanju srednjovjekovnim oružjem, ali ćete imati i priliku sami se iskušati u gađanju lukom i strijelom, baratanju pravim ili drvenim mačevima, a možete pokušati izraditi vlastitu pancirnu košulju ili otkriti čari srednjovjekovnog nogometa. Mačevalačka skupina Aureus Unicornis ove će nam se godine prvi puta pridružiti u Stubici svojim dramsko-mačevalačkim prikazima.

Naravno, nije se zaboravilo da svi ne vole oružje. I nekada je život imao i drugu stranu. Tako skupina Codex već nekoliko godina u Stubici razveseljava sve prisutne svojom renesansnom glazbom. Djevojke iz udruge Agram i plesna skupina Grofice Konjski pokazati će vam kako je izgledao ples prije razdoblja raznih klubova. Glazbom će vas u prošlost vratiti i Laudate, a da bi se dodatno opustili pobrinut će se i grupa Slip, uz vesele irske akorde.

Dakako, ovdje su i žongleri iz skupina Artistika čiju predstavu Oda ludosti i mudrosti, majstorije Trilje IV, a Luku i njegovu Priču o jednom snu jednostavno morate vidjeti.

Oni ponešto mlađi mogu uživati u dječjem viteškom turniru i srednjovjekovnim igrama te ulasku u čarobno kraljevstvo vila koje će ih odvesti putujuće kazalište mladih Orfej-elektron. U njihovim predstavama vidjet ćemo ima li vitez doista željezno srce, a u plesno-mimičkom predstavom Ljepotica i zvijer ispričat će nam toplu priču o ovoj neobičnoj ljubavi. Turnir će posjetiti i putujuća Gipssy družina Gajary, koja će izvesti predstavu s marionetama.

Svake godine posebnu pozornost privlače različiti programi s vatrom. Tu su noćne opsade grada (u 21:00 sat) i borbe s vatrom, no i žongliranje s vatrom i prateći nastup trbušne plesačice.

Dio atmosfere možete ponijeti i sa sobom: slikati se s vitezovima i damama, kupiti drvene mačeve i štitove te različite dijelove opreme. Na turniru se prodaju domaći kolači koje peku žene iz okolice, a posjetitelji tako upoznavaju tradicionalna jela. Ponuđene su i drvene dječje igračke, koje djeca imaju sve manje prilike upoznati.

Izvor: putovnica.net