Hitlerov Mein Kampf vraća se u Njemačku

Mein KampfKnjiga Mein Kampf Adolfa Hitlera, zabranjena u njemačkim knjižarama, uskoro će biti dostupna na novinskim kioscima jer je britanski izdavač objavio kako u Njemačkoj kani tiskati izvatke iz toga djela.

No njemačka savezna država Bavarska koja ima autorska prava na tu knjigu već najavljuje da će pokušati spriječiti objavljivanje.

Objavljivanje autobiografije nacističkoga vođe, a u knjizi se govori o njegovoj ambiciji da osvoji velike teritorije istočne Europe i tako osigura životni prostor tzv. rasi gospodara, u Njemačkoj je zabranjeno, osim za akademsko istraživanje.

Prvi od tri izvatka od 16 stranica, zajedno s kritičkim komentarom, izlazi krajem siječnja u stotinu tisuća primjeraka, rekao je Peter McGee koji je na čelu londonske izdavačke kuće.

“To je osjetljiva tema u Njemačkoj, ali nevjerojatno je da većini Nijemaca Mein Kampf nije dostupan jer postoji tabu, okružuje ga nekakva crna magija”, rekao je.

“Mi želimo da Mein Kampf bude dostupan, da ga ljudi vide, i odbace. Tada će ga moći odbaciti u kantu za smeće za književnost”, rekao je.

Izvor: www.nacional.hr