Tomislav II. nije htio biti kralj zemlje koju ne poznaje

Prince_Aimone_of_Savoy.jpg.w300h393Izuzev stručnjaka povijesti ili onih koji suvremenu povijest Hrvatske izučavaju kao hobi, malome broju građana Hrvatske poznato je da je Nezavisna Država Hrvatska zapravo bila kraljevina. Ipak, povijesne činjenice govore da je Ante Pavelić, u sklopu dogovora s Mussolinijevom Italijom, 1941. godine kraljem NDH proglasio talijanskog vojvodu Aimonea Roberta Margherita Maria Giuseppea Torina di Savoiu (Torino, 9. ožujka 1890. – Buenos Aires, 29. siječnja 1948.). Službeno kraljem NDH postaje 18. svibnja 1941. kada ga je, u Kvirinalskoj palači u Rimu, imenovao tadašnji kralj Italije Viktor Emanuel III., inače njegov rođak.

Amione di Savoia titulu kralja NDH nosio je do 12. listopada 1943. Njegova puna kraljevska titula glasila je: Kralj Hrvatske, Princ Bosne i Hercegovine, Vojvoda Dalmacije, Tuzle i Knina, Vojvoda Aoste (od 1942.). Nakon primanja krune uzeo je ime Tomislav II., kao spomen na prvoga hrvatskog kralja Tomislava. Zanimljivo je i da, iako proglašen kraljem, nikada nije stupio na tlo Hrvatske te je čak odbio i službenu krunidbu u Tomislavgradu. Prema nekim dokumentima, Tomislav II. odbio je otići u Hrvatsku zbog krize oko dalmatinskoga pitanja ali i jer je osjećao da Dalmacija nikada ne može biti talijanska zemlja i da su Rimski ugovori neprijatelj hrvatsko-talijanskom izmirenju. Jedan od razloga zašto nikada nije došao u Hrvatsku je i strah za osobnu sigurnost. Povjesničar Mario Jareb, zaposlen u Hrvatskom institutu za povijest i stručnjak za NDH, potvrdio je za Večernji list da je NDH bila monarhija kao i da o tome ima mnogo literature i tekstova.

– U to vrijeme NDH i Mussolini vodili su mnoge pregovore kroz koje je i došlo do krunidbe. Pavelićeva ideja bila je da krunidbom jednoga talijanskog člana kraljevske obitelji stekne povoljnije uvjete u pregovorima i pri uspostavljanju granica NDH – kazao je Jareb ističući da postoji dosta literature koja govori o krunidbi Tomislava II.

Ipak, prevladava i mišljenje, s obzirom na način kako je Pavelić vladao, da je dogovor s Mussolinijem bio samo politički trik kako bi odobrovoljio Talijane i ostvario svoje ciljeve.

– Pavelić zapravo nikad nije namjeravao predati bilo kome vlast i to pokazuju svi podaci koji govore o tome na koji je način vladao. Zapravo, sam Tomislav II. nije imao nikakvu stvarnu vlast u svojoj kraljevini – rekao je Jareb. U literaturi koja govori o tome vremenu za Tomislava II. može se pronaći i da je bio član sporedne grane talijanske kraljevske obitelji i kao takav s malim izgledima za nasljeđivanje prijestolja. Stoga se odlučio za vojnu karijeru tako da je 1939. postao časnik u talijanskoj mornarici.

Tomislav II. oženio se s Irenom, kćeri grčkog kralja Konstantina I., s kojom je dobio sina Amadea (1943.), kojemu je jedno od krsnih imena Zvonimir (Amadeo Umberto Constantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir), a koji je automatizmom i prestolonasljednik hrvatske krune. Amadeo, koji danas živi u talijanskom gradiću Arezzu, prisjetio se oca ističući da je po pričama nevoljko pristao na to da postane kraljem NDH.

– Govorio je da ne zna hrvatski jezik i unutrašnje odnose i da ima previše poštovanja prema hrvatskom narodu da bi postao kralj zemlje koju ne poznaje. Bio je protiv toga. Međutim, morao je poslušati jer su Hitler i Mussolini imali tu ideju, a u našoj obitelji poštuju se naređenja. Kralj Italije je tada rekao u redu, poslat ćemo im vojvodu Aimonea i on će biti kralj Hrvatske. Na taj način došlo je do krunjenja – rekao je Amadeo za tjednik “Nedeljnik” koji izlazi u sklopu beogradskog dnevnog lista “Press”. Potvrdio je da mu otac nikada nije stupio na tlo Hrvatske, ali i da se nadao da će prestati pričati o Hrvatskoj kao njegovoj kraljevini.

– On je bio zapovjednik u talijanskoj mornarici i nije napuštao zapovjedništvo – rekao je Amadeo.

Pobjegao od žene i sina

Kapitulacijom Italije Tomislav II. se bježeći pred njemačkom vojskom, zajedno s rođakom i talijanskim kraljem Viktorom Emanuelom III., prvo sklonio na jug Italije. U tome bijegu napustio je ženu i sina koji su ubrzo pali u njemačko zarobljeništvo i do kraja rata bili zatočeni u Austriji. Ukidanjem monarhije u Italiji, što je izglasano na referendumu 1946. godine, svi muški članovi kraljevske obitelji morali su napustiti zemlju. Tada Tomislav II. emigrira u Argentinu gdje umire 1948.

U ožujku u Hrvatsku stiže “prijestolonasljednik”!

Hrvatski prestolonasljednik Zvonimir danas živi mirnim životom u Italiji gdje se bavi proizvodnjom vina. I sam kaže da, izuzev nekoliko riječi, ne poznaje hrvatski jezik i da nikada nije posjetio Hrvatsku.

– Nisam nikada bio u Hrvatskoj. Plašio sam se da neki ne pomisle da polažem pravo na prijestolje. Planiram doći u ožujku i volio bih posjetiti hrvatskog predsjednika Josipovića i odati mu poštovanje. Već sam razgovarao o tome s talijanskim veleposlanikom u Hrvatskoj – rekao je Amadeo dodajući da mu Zvonimir nije službeno ime i da ne polaže pravo ni na što u Hrvatskoj.

Prisjetio se i jedne anegdote kada je na benzinskoj crpki sreo mlađeg muškarca koji je, saznao je, dolazio iz Hrvatske.

– Pitao sam ga odakle je, a on je odgovorio da je iz Hrvatske. Rekao sam mu: Znate li da sam ja vaš kralj. Bio sam odjeven za šetnju, pa me je gledao kao da sam pobjegao iz ludnice. Poslije tjedan dana opet sam ga sreo, zaustavio me i pitao zovem li se Amadeo. Rekao je da je pitao o tome oca i da mu je on rekao da sam ja zaista kralj. Darovao mi je zastavu Hrvatske. Danas se uvijek pozdravimo kad se sretnemo i mogu reći da imam prijatelja Hrvata.

Izvor: vecernji.hr