Matematičar i vojni genij, princ koji je razbio Turke

Eugen SavojskiAustrijsko-francuski princ Eugen Savojski umro je u Beču 21. travnja 1736., a ostao je čuven po svojim pobjedama nad Turcima, što je bio početak njihova kraja i na hrvatskim prostorima. Taj izdanak savojske dinastije, smatran najvećim vojskovođom svojeg vremena, rođen je u Parizu 1663. Studirao je matematiku i prirodne znanosti, ali onda se odlučio za vojsku: nisu ga primili u francusku pa je stupio u austrijsku vojsku, gdje je na kraju postao feldmaršal.

Njegova prva velika pobjeda nad Turcima bila je u Bitki kod Sente 1697., kad je vojsku sultana Mustafe II. potukao do nogu. To je bio jedan od najvećih turskih poraza u povijesti – poginulo je ili ranjeno više od 30.000 Turaka, a na habsburškoj strani samo nekoliko stotina vojnika. Eugen Savojski je pritom zaplijenio tursko blago, a Turci su izgubili nadzor nad Bosnom. Bili su prisiljeni i na Mir u Srijemskim Karlovcima 1699. godine, po njih vrlo nepovoljan, time je okončana stoljećima duga turska prijetnja srednjoj Europi.

Pobjede Eugena Savojskog kod Petrovaradina 1716. i Beograda 1717. bile su daljnji udarci Turcima, a sve je dovelo do Požarevačkog mira 1718., time se Austrija učvrstila u Podunavlju.

Nakon ratovanja na Balkanu, Eugen Savojski porazio je i Francuze u Španjolskom nasljednom ratu 1701.-09., pa je Austrija “pokazala zube” i zapadnoj Europi.

Jedna od najbriljantnijih, ali i najokrutnijih pobjeda princa s mačem bio je munjevit prodor do Sarajeva u jesen 1697. godine sa samo 6500 vojnika. Iz Osijeka je za samo 11 dana stigao do Sarajeva, osvojio ga, opljačkao i spalio, te se vratio u Osijek.

No, tada se dogodio za Hrvate u Bosni sudbonosan preokret: s prinčevom vojskom Bosnu je napustilo oko 40.000 katolika, koji su se naselili u opustošenoj Slavoniji iz koje su netom otjerani Turci. Od tada do danas katolici su najmanja vjerska skupina u Bosni.
Belvedere
U Beču si je Eugen Savojski dao izgraditi dvorac Belvedere, gdje je skupio vrijednu zbirku umjetnina i veliku knjižnicu. Ostavio je trajan trag i u Hrvatskoj. Austrijski car Leopold I. nagradio ga je 1697. za pobjedu kod Sente imanjem s 19 sela u Baranji. Za sjedište si je princ izabrao selo Bilje i tamo izgradio dvorac, a cijelo imanje prema mađarskom izgovoru nazvano je Belje.

Ipak, uza sve što je proživio, Eugen Savojski nije imao vremena ili interesa i za obitelj: ostao je neženja i nije imao nasljednika.

Izvor: vecernji.hr