Nikola Kopernik pokopan u Poljskoj 467 godina nakon smrti

Nikola Kopernik Poljski nadbiskup Jozef Zycinski izrazio je žaljenje zbog tadašnje “pretjerane revnosti samoproglašenih branitelja Crkve”.

Astronom Nikola Kopernik, tvorac heliocentrične teorije iz XVI. st. čiji su ostaci nedavno identificirani, ponovo je pokopan u subotu u katedrali u Fromborku, na sjeveru Poljske, dan nakon 467. obljetnice njegove smrti.

Na vjerskoj svečanosti Kopernikov lijes je ponovo položen u katedrali sagrađenoj u XVI. st., u novu grobnicu od crnog granita s isklesanim prikazom Sunčeva sustava.

Nadbiskup Jozef Zycinski je u svom nagovoru izrazio žaljenje zbog “pretjerane revnosti samoproglašenih branitelja Crkve”. U tom kontekstu je podsjetio da je 1616. papa Pavao V. osudio djelo ovog astronoma koje je tada ocijenjeno kao protivno Svetom Pismu.

Sveta Stolica je poslije rehabilitirala Kopernika i njegove učenike.

Veliki astronom, matematičar, ekonomist, liječnik i kanonik u Fromborku pokopan je u katedrali 1543., kada je i umro, ali nije se znalo točno mjesto njegova počivališta. U zadnjih dvjesto godina njegov grob su uzalud pokušavali pronaći poljski, francuski i njemački istraživači.

Godine 2005. arheolog Jerzy Gassowski, profesor na Institutu za antropologiju i arheologiju u Pultusku, uspio je u tome i zajedno sa švedskim znanstvenicima iz Uppsale identificirao je astronomove zemne ostatke.

Prije ovog svečanog pokopa lijes s Kopernikovim ostatcima provezen je u petak kroz gradove i sela u pokrajini Varmiji bogatoj jezerima, s velikim brojem gotičkih crkava i dvoraca od crvene opeke, u kojima je veliki znanstvenik puno puta boravio kao kanonik.

Izvor: http://metro-portal.hr