Otvoren Muzej krapinskih neandertalaca

Nakon više od 10 godina gradnje jedan od najambicioznijih projekata u Hrvatskoj otvara svoja vrata posjetiteljima

ZAGREB – Muzej krapinskih neandertalaca, jedan od najzanimljivijih muzejskih projekata u Hrvatskoj, otvorit će početkom idućeg tjedna vrata posjetiteljima. Tako će nakon više od deset godina gradnje muzeja jedna od najvećih znanstvenih spoznaja do koje se došlo na području Hrvatske, otkriće krapinskog neandertalaca, biti na atraktivan način prezentirana javnosti.

Muzej krapinskih neandertalaca

U Muzeju, gdje se sutra održava konferencija za novinare, a u subotu će biti svečano otvaranje, sve je spremno za posjetitelje iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta.

Muzej u prirodi

– Arhitekt Željko Kovačić i ja smo 1998. godine osmislili projekt i sada smo sretni što je realiziran. Pošli smo od toga da naš muzej bude drukčiji od ostalih koji su posvećenih neandertalcima i sada mislim da je najbolji u Europi – rekao je mr. Jakov Radovčić, koji 40 godina proučava krapinske neandertalce.

Neandertalci

Prema zamisli Kovačića i Radovčića, Muzej je smješten u prirodi u sklopu zamišljenog pretpovijesnog parka kako bi posjetitelji dobili dojam o prirodi u kojoj je živio pračovjek. Njegove je kosti 1899. godine otkrio zagrebački znanstvenik Dragutin Gorjanović-Kramberger (1856. -1936.). Tijekom šest godina iskapanja Gorjanović Kramberger otkrio je oko 3000 paleontoloških ostataka neandertalaca i životinja, što je najveća takva zbirka na svijetu.

Originalni nalazi

Originalni nalazi i dalje će biti čuvani u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu kako bi bili dostupni znanstvenicima iz cijelog svijeta.

Izvor: www.jutarnji.hr