Ovo je jedna od najčudnijih priča iz Drugog svjetskog rata

SAMO nekoliko dana na samoubojstva Adolfa Hitlera, skupina američkih vojnika, francuskih zarobljenika i njemačkih vojnika borila se za austrijski dvorac protiv cijele SS divizije. Ovo je ujedno i jedini put da su se Nijemci i Saveznici našli na istoj strani.

The Last BattleRiječ je o istinitoj priči koja se našla u knjizi Stephena Hardinga “The Last Battle”, a strani mediji već neko vrijeme pišu kako je riječ o savršenom predlošku za novi holivudski hit.

Ukratko, 5. svibnja 1945., samo pet dana nakon Hitlerova samoubojstva, tri tenka 12. oklopne divizije pod zapovjedništvom kapetana Johna C. “Jacka” Leeja Jr. oslobodila su austrijski dvorac Schloss Itter, a radilo se zatvoru u kojem su se nalazili visokopozicionirani političari kao što su, primjerice, bivši francuski premijeri Paul Reynaud i Edouard Daladier.

Nakon što su njemačke jedinice opkolile dvorac s ciljem da ga ponovno zauzmu, Leejevim vojnicima pridružili su se ne samo zatvorenici već i njihove ljubavnice, supruge i djevojke te njemački vojnici koji su odlučili promijeniti stranu.

Da priča bude još “filmičnija”, Jack Lee bio je klasični američki ratni heroj, a tu je i odlikovani časnik Wehrmachta bojnik Josef “Sepp” Gangl koji je poginuo pomažući saveznicima i kojeg u Austriji i Njemačkoj smatraju herojem antinacističkog pokreta otpora.

Među zarobljenicima našao se i Michel Clemenceau kojeg je Gestapo zatvorio zbog javnog kritiziranja maršala Petaina, a tijekom obrane dvorca pokazao je nevjerojatnu hrabrost.

Čak je i kraj ove priče kao stvoren za “holivudske junačke filmove”. Naime, trenutak prije nego su nacistički tenkovi srušili ulazna vrata, u pomoć je pristigla “konjica”. Američka vojska i austrijski pokret otpora u zadnji su tren stigli u pomoć kapetanu Leeju koji je prišao zapovjedniku tenkovske jedinice i samo ga kratko upitao: “Što vas je zadržalo?”

Izvor: www.index.hr