Počela proslava 70. obljetnice “operacije Dynamo”

U pothvatu koji je Winston Churchill nazvao “čudom” iz njemačkog obruča od 27. svibnja do 4. lipnja 1940. izvučeno je 338.266 britanskih i francuskih vojnika.

Dunkerque U četvrtak je preko kanala La Manche, iz Ramsgatea do Dunkirka, na plovidbu ponovno krenulo pedesetak od originalnih sedam stotina brodica – ribarskih brodova, jahti, svih mogućih plovila manjeg gaza – kojima je saveznička vojska spašena za dalje vođenje rata protiv nacizma.

Nakon Hitlerova blitzkriega kroz Francusku, u okruženju se u Dunkirku, kod belgijske granice, našao ostatak francuske vojske i britanskih trupa. Plaže oko Dunkirka bile su preplitke da bi transportni brodovi prišli obali, i opkoljena vojska imala bi izbor predati se ili plivati da nije bilo nevjerojatne “operacije Dynamo”: sve što se moglo održati na vodi, od jahti do čunova, prebačeno je preko La Manchea da bi u tjedan dana 198.229 britanskih i 139.997 francuskih vojnika bilo prebačeno na velike brodove i na Otok, da bi obranili Britaniju i vratili se natrag četiri godine kasnije.

Ukupno je 700 manjih plovila, prikupljenih od Ramsgatea do otoka Mana pa čak i Glasgowa, uz 220 ratnih brodova sudjelovalo u operaciji izvlačenja, prvo po danu, a onda zbog napada Luftwaffea po noći. “Operacija Dynamo” bila je skupa – potopljeno je između ostalog šest britanskih i tri francuska razarača, a u zračnim bitkama oborena su 474 zrakoplova Royal Air Forcea. No, od opkoljenih savezničkih postrojbi tek je svaki osmi završio u njemačkom zarobljeništvu (kao i veći dio francuske vojske kasnije vraćene preko La Manchea prije kapitulacije), ali je glavnina britanske vojske očuvana da spriječi njemačku invaziju, izvojuje pobjede na afričkom frontu i oslobodi Zapadnu Europu 1944. Najviši njemački časnici (Von Manstein, Guderian, Dönitz) smatrali su uspjeh evakuacije iz Dunkirka ključnom njemačkom greškom zbog koje je kasnije izgubljen rat. Ohrabren uspjehom te operacije, Churchill je u slavnom govoru pred Donjim domom parlamenta rekao: Dunkerque 2
– Branit ćemo svoj otok, ma kolika bila cijena, borit ćemo se na plažama, borit ćemo se na sletištima, borit ćemo se po poljima i ulicama, borit ćemo se u brdima; nikad se nećemo predati.

U spomen na tu slavnu spasilačku operaciju svih 700 brodica su kao jedina civilna plovila dobila pravo da na pramcu nose “Dunkirk jacka”, stijeg s križem sv. Jurja koji se inače diže samo na ratnom brodu Kraljevske mornarice kad je na njemu admiral flote. Pedeset “Dunkirk jackova” zavijorilo se na brodovima koji su 27. svibnja 2010. isplovili iz Ramsgatea za Dunkirk, u sklopu obilježavanja 70. obljetnice “operacije Dynamo” koja je bila jedna od prvih prekretnica u Drugom svjetskom ratu, mnogo prije El Alameina, Staljingrada i Midwaya.

Izvor: vecernji.hr