Staljin dvaput spasio život Hitleru

Staljin - Hitler Josif Staljin u zadnjem je trenutku otkazao dva atentata na Adolfa Hitlera tijekom Drugog svjetskog rata strahujući da bi u slučaju njegove smrti Njemačka sklopila mir s Britancima.

Tvrdnju je iznio umirovljeni ruski general Anatolij Kulikov.

Prvi atentat trebao je biti izveden 1943. godine, no Staljin ga je otkazao u zadnjem trenutku, a general Kulikov tvrdi da je Staljin imao dokumente koji su govorili da su Nijemci već vodili pregovore s Britancima o sklapanju mira.

Druga prilika za atentat pružila se 1944. kada se atentator uspio ubaciti u Hitlerovu blizinu i zadobiti povjerenje njemačkog političkog i vojnog vrha. Ponovno je Staljin opozvao akciju.

Od 1939. do 1945. godine najmanje 17 puta je organiziran atentat na Hitlera, tvrde povjesničari, no niti jedan nije bio uspješan.

General Kulikov tvrdi da je Klub vojnih zapovjednika, kojem je na čelu, prikupio mnoge dokumente o sudjelovanju Sovjetskog saveza u Drugom svjetskom ratu koje će uskoro objaviti.

U zadnjim danima rata, uoči pada Berlina, Hitler i njegova supruga Eva Braun, da bi izbjegli sovjetsko zarobljeništvo, izvršili su samoubojstvo 30. travnja 1945.

Izvor: www.jutarnji.hr