Pod morem pokraj grčkog Neapolisa otkrivene gradske ruševine

Potopljeni grad star 5000 godina inspiriacija za priču o Atlantidi?

Pod morem se mogu razabrati ulice, spomenici, hramovi…, a nađene su tisuće komada posuđa od keramike.

atlantis

Otkrivena je tajna o starom potopljenom grčkom gradu koji je možda inspirirao j priču o Atlantidi. Grad je star oko 5000 godina, a što je najzanimljivije dobro je sačuvan, tako da arheolozi preko njega mogu saznati puno o životu u tim drevnim vremenima. Misteriozno naselje nalazi se u blizini grčkoga grada Neapolisa. Grad su još prije 40 godina otkrili britanski oceanografi, ali ga je tek ove godine bilo moguće istražiti zahvaljujući modernoj digitalnoj tehnologiji.

Sjedište elite
– Nema sumnje da je riječ o jednom od najstarijih potonulih gradova na svijetu – kaže dr. Jon Henderson, profesor podvodne arheologije na Sveučilištu u Nottinghamu. Podvodni grad bio je u funkciji od 2800 do 1200 godina prije Krista, što je puno prije od zlatnih dana klasične grčke civilizacije. Postoje i stariji potopljeni gradovi, ali nijedan nije bio tako detaljno i brižno planiran kao novotkriveni grad. Stručnjaci pretpostavljaju da je potopljen oko 1000 godine prije Krista.

Grad pod morem ima karakteristike kasnijih grčkih gradova. Jasno se razabiru glavne i sporedne ulice, kameni spomenici te religiozni objekti. Otkrivene su i tisuće komada keramičkog posuđa, što će znanstvenicima pomoći pri rekonstrukciji svakodnevnog života.

– Otkrili smo također puno novih građevina. Našli smo i neke monumentalne građevine koje nam sugeriraju da je u gradu živjela elita, što dovoljno govori o statusu grada – ističe dr. Henderson.
Geolozi još uvijek nisu odgonetnuli zašto je grad potonuo. Prema jednoj teoriji riječ je o iznenadnom povećanju razine mora. No stručnjaci ostavljaju mogućnost da ga je potopio potres ili tsunami.

Navala turista
– Velika je vjerojatnost da je riječ o kombinaciji promjene razine mora i potresa – kaže Dimitris Sakellariou iz Grčkog instituta za oceanografiju, dodajući da je potopljeni grad izuzetno zanimljiv. On ne pokazuje samo kako se živjelo u drevno doba nego je zanimljiv i istraživačima flore i faune mora, koje je tamo vrlo plitko.

Stanovnici obližnjega grada Neapolisa oduševljeni su.
– Starije su generacije znale da dolje postoji nešto, ali nitko nije pretpostavljao je da je riječ o gradu – kaže gradonačelnik Yiannis Kousolis. Nema sumnje da će zbog tog otkrića u Neapolis dolaziti više turista.

Dmitris Sakellariou iz grčkog oceanografskog instituta ističe da je sada prvi put pronađen potopljeni grad u Grčkoj iz vremena prije nego što je Platon napisao alegoriju o potopljenom kontinentu Atlantidi. Stoga neki stručnjaci pretpostavljaju da je Platona inspirirala sudbina tog potopljenog grada. No, ako to i nije točno, mit o Atlantidi svakako ima utjecaja na istraživače mora jer se uvijek potajno nadaju da bi je oni mogli otkriti. – Atlantida je mit koji traži da se istraživanje nastavi. Istraženo je samo 1 posto svjetskog podmorja i puno toga je pronađeno, ali je još više ostalo za istraživanje, kaže Sakellariou.

Izvor: www.vecernji.hr

One thought on “Pod morem pokraj grčkog Neapolisa otkrivene gradske ruševine”

  1. o moj boze!! :O stvarno se divim…..tek sam sad to pronasla….trazila sam svakojake proce i zanimljivosti o atlantidi..ali tek sam sad pronasla nesto zanimljivo!! 😀

Comments are closed.