Sablasne dubine u kojima netragom nestaju brodovi i zrakoplovi

Brojni su pobornici vjerovanja da u Bermudskom trokutu nije bilo više nestanaka nego što ih je bilo u drugim područjima oceana te veličine, osobito jer preko njega prolazi golema količina brodskog i zrakoplovnog prometa.

Bermuda_Triangle

Bermudski trokut, golemo oceansko područje, omeđen je zamišljenim crtama koje povezuju tri točke – Bermuda, Miami na Floridi i San Juan u Portoriku. Sablasno i opasno mjesto na taj je glas došlo zbog nestanka brodova i zrakoplova unutar njegovih nevidljivih granica. Uza sve to, bilo je i izvještaja o čudesnim pojavama na nebu i moru te o iznenadnim i neobjašnjivim kvarovima na navigacijskim instrumentima. Više donosi Profilova “Enciklopedija tajanstvenih pojava”.

Teorije i vjerovanja

Brojni su pobornici vjerovanja da u Bermudskom trokutu nije bilo više nestanaka nego što ih je bilo u drugim područjima oceana te veličine, osobito jer preko njega prolazi golema količina brodskog i zrakoplovnog prometa, a područje je, osim toga, podložno iznenadnim i snažnim olujama. Po toj teoriji, nema nikakvih tajni. No, bilo je i preživjelih koji su se vratili s neobičnim pričama. Piloti su pričali o kvarovima instrumenata i neobično žućkastom nebu, kapetani su opisivali neočekivanu i gotovo kobnu nemogućnost plutanja po vodi. Teorije uključuju demonsko upletanje, otmice izvanzemaljskih brodova te velika vrata u druge dimenzije.

Mogućnosti

Osim loših vremenskih uvjeta i pogrešne navigacije, postoje još dvije mogućnosti. Prva: velika ležišta plina metana, nastala truljenjem drvenih šuma, mogla bi u erupcijama izbijati s oceanskog dna. Na drugim su mjestima erupcije toga plina izazvale potonuća brodova i platformi za bušenje. Metan, osim što je izrazito zapaljiv, smanjuje i sposobnost plutanja. Taj je plin lakši od zraka pa zato odlazi u atmosferu. U Bermudskom trokutu mogao bi izazvati eksploziju zrakoplova ili prestanak rada motora zbog nedostatka kisika.

Druga: snimka koju je 1978. poslao satelit Seasat pokazala je golemo kružno uleknuće u oceanu unutar Trokuta. To bi moglo navesti na zaključak da je u dalekoj prošlosti to područje pogodio meteorit. U tom bi slučaju meteoritsko željezo moglo izazvati pogreške u radu navigacijskih instrumenata.

Let 19

Petoga prosinca 1945. Pet torpednih bombardera TBM Avenger napustilo je američku zračnu pomorsku bazu u Fort Lauderdaleu na Floridi i krenulo na let za vježbanje navigacije. Svim su zrakoplovima upravljali osposobljeni piloti, a vođa leta bio je stariji instruktor leta. Dva sata nakon uzlijetanja u bazi je uhvaćena radioporuka dvaju zrakoplova. Dalo se naslutiti da su tijekom leta kompasi otkazali i piloti nisu bili sigurni gdje su. Atmosferske smetnje onemogućile su bazi u Fort Lauderdaleu uspostaviti kontakt sa zrakoplovima. Eskadrila se više nikad nije oglasila i nisu pronađeni ostaci letjelica. Let 19 vjerojatno je najpoznatija žrtva trokuta.

Izvor: vecernji.hr