Propada rodna kuća bana Jelačića!

Rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu počela se urušavati zbog starosti i nemara, ugrožavajući prolaznike u središnjoj petrovaradinskoj ulici, javili su u petak vojvođanski mediji.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u PetrovaradinuZgrada je pod zaštitom zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, a u toj instituciji novinarima je rečeno da zavod nema novca, a ni obvezu sanirati štetu.

Hrvatska manjina u Vojvodini, nadasve njezini pripadnici u Petrovaradinu. Godinama traže da se rodna kuća bana Jelačića dodjeli njima kako bi je pretvorili u spomen-kuću i sjedište hrvatske manjinske zajednice.

‘Ovaj, za nas iznimno vrijedan spomenik kulture, sve više je simbol zaborava, nemara i rekao bih čak simbol nepoštovanja kako od onih koji su zaduženi za očuvanje ovakvih objekata, tako i cijele hrvatske zajednice u Vojvodini ali i našoj matici’, izjavio je član mjesne hrvatske udruge Jelačić, Petar Pifat.

Dodao je da je fizičko propadanje kuće najočigledniji primjer i posljedica takva odnosa prema zgradi i ovom dijelu hrvatske zajednice u Vojvodini.

Hrvatsko nacionalno vijeće namjeravalo je još 2006. godine otkupiti kuću, ali za to nema dovoljno novca.

Povrat rodne kuće bana Jelačića bio je predmet međudržavnoga dijaloga Srbije i Hrvatske, no oni su završeni bez uspjeha.

U rodnoj kući bana Jelačića danas živi nekoliko obitelji koje za otkup svojih stanova traže visoke nadoknade.

Na povijesno značenje kuće u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Iako je ondje bila postavljena još prije 100 godina, vlasnici stanova obojili su je u crno kako tijekom ratnih devedesetih ‘ne bi imali neugodnosti’.

Jelačićeva rodna kuća sagrađena je 1745. i smatra se jednom od najljepših baroknih građevina u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Izvor: www.tportal.hr