Arheološka senzacija: Iskopali srebrno posuđe staro 1600 godina

Izvor: Ministarstvo kulture
Izvor: Ministarstvo kulture
Rijetko vrijedno nalazište luksuznog srebrnog posuđa koje datira s kraja 4. stoljeća pronađeno je u centru Vinkovaca na adresi Duga ulica 26.

– Riječ je o senzacionalnom nalazištu koje se po vrijednosti pojedinačnih predmeta može usporediti sa Seusovim blagom, no po broju predmeta, njih više od pedeset, znatno je veće – ustvrdio je Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture, na konferenciji za novinare.

Pojedini su primjerci iz zbirke i pozlaćeni, a dio sadrži i gravirane ukrase – životinjske, biljne motive, prikaze arhitekture, ljudskih likova… Posuđe je različitih oblika i namjene – tu su pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše, žlice… a njihova ukupna težina je više od 30 kilograma.

Danas svi detalji

Uzelac je dodao kako je nalaz rezultat sustavnog arheološkog istraživanja antičkog naselja Cibalae budući da su u Vinkovcima sva kopanja kod građevinskih radova pod kontrolom arheologa. Istraživanja vodi privatna zagrebačka tvrtka Geoarheo d.o.o. pod vodstvom arheologa Šime Vrkića iz Zadra. Nalazi su zasad pohranjeni u Gradskom muzeju Vinkovci i čuvaju se u trezoru zgrade zaštićene alarmom. S policijom je dogovoren i stalni nadzor zgrade radi dodatnog osiguranja.

Svi detalji ove, čini se, pomno čuvane tajne bit će otkriveni u četvrtak na posebnoj konferenciji u Vinkovcima, a potom će vrijedno posuđe u Zagreb na restauraciju, nakon čega će biti vraćeno u Vinkovce, gdje će obogatiti gradsku baštinu.

A Vinkovčani su posljednjih tjedana neuspješno pokušavali doznati što se krije iza cerada na prostoru od 400 četvornih metara pokraj robne kuće u centru grada.

Nalazište je sad glavna tema razgovora, a znatiželju je dodatno podgrijao policijski automobil s nekoliko policajaca, koji od subotnjeg jutra čuvaju ulaz u ograđeno gradilište.

Tajnovitost je izazvala šuškanja da je pronađeno blago vrijedno milijarde, a jedino što se uspjelo doznati jest da su u pitanju posude kakve su rijetko gdje u Europi pronađene. Tomu je pridonijela i gradska službenica koja je na pitanja novinara hoće li biti kakve tiskovne konferencije izlanula: “Ah, mislite na blago.” No, nitko od gradskih ili muzejskih čelnika ovih dana ništa nije rekao o nalazištu jer iskapanja vodi zagrebačka tvrtka.

Najstariji kalendar

Izvor: Ministarstvo kulture
Izvor: Ministarstvo kulture
Pravilo je koje znaju svi arheolozi koji su radili u Vinkovcima – kada bilo gdje u središtu grada kopaš dublje od 50 centimetra, pronaći ćeš nešto vrijedno što svjedoči o osam tisuća godina kontinuiteta života na prostoru današnjih Vinkovaca.

Na mjestu hotela Slavonija pri gradnji 1978. dr. Aleksandar Durman pronašao je posudu Orion datiranu2700. godine prije Krista koja je, kako je Durman otkrio, najstariji indoeuropski kalendar.

U središtu grada gdje se gradi Hrvatski dom arheolozi su pronašli nišu zanimljivih nalaza poput bunara u kojemu je bio ženski kostur pa se pretpostavlja da je prastanovnica Vinkovaca počinila samoubojstvo ili je ubijena, a nalaz je značajan jer je to prvi takav slučaj na koji su arheolozi naišli proučavajući prostor rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae, današnjih Vinkovaca. Pronađena su i dva rimska zlatnika, solida s likovima rimskih careva rođenima u naselju Cibalae Valensa i Valentinijana I., a pronađena je i vrijedna drška od slonovače s izrezbarenom glavom lava. Centar grada prije tri tjedna ponovno je ponudio otkriće – četiri groba od kojih je jedan dječji, a uz kostur, najvjerojatnije, djevojčice od 10 godina, nađeno je puno nakita, posuda i bočica.

Grad nastao na trgovačkom naselju Colonia Aurelia Cibalae

Vinkovci su jedan od najstarijih gradova u Europi – arheološka istraživanja pokazala su postojanje starije faze Starčevačke kulture neolitika prije 7000 godina. U vrijeme rimske vladavine, iz kojega potječe i pronađeno posuđe, Vinkovci su postali značajno trgovačko i obrtničko naselje – Colonia Aurelia Cibalae.

Izvor: vecernji.hr