Rosinjača (Osijek) – nepoznata herojska bitka Domovinskog rata

Bitka u šumi Rosinjača nedaleko od Osijeka jedna je od najherojskijih epizoda Domovinskog rata. Toga 5. prosinca 1991. u Rosinjači je živote za domovinu položilo 16 hrabrih branitelja iz Osijeka, koji su satima odolijevali napadima brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

Bio je to opći i odlučni napad srpskih snaga iz više smjerova sa ciljem slamanja obrane Osijeka i osvajanja najvećeg slavonskog grada. Tog dana gorjela cijela crta obrane grada od Nemetina do Ivanovca.

Branitelji iz Rosinjače svojim herojskim otporom, ne pristavši na povlačenje, omogućili su obrani Osijeka da se konsolidira i pojača snage na južnim dijelovima grada, što je u konačnici spriječilo daljnje nadiranje JNA i srpskih paravojnih postrojbi prema samome Osijeku.

Herojski otpor branitelja trajao je satima, a na kraju neprijatelj je ovladao šumom Rosinjačom. Tijela poginulih hrvatskih vojnika izvlačena su po mrklom mraku nakon sedam dana, uz prisustvo „specijalaca“ iz bojne Zrinski-Frankopan.

Kroz kukuruze i minska polja izvučena su smrznuta tijela hrvatskih vojnika, a tijelo Mihajla Pelegrina nije nikada pronađeno.

Osječki nadvožnjak prema Tenji, u spomen na herojstvo i žrtve pripadnika 106. brigade, dobio je ime Rosinjača ’91.

Izvor: www.narod.hr