U nizozemskom arhivu nađena najstarija dionica na svijetu

Dionicu je davne 1606. izdala Nizozemska istočnoindijska kompanija (VOC – Vereenigde Oost-Indische Compagnie), prva tvrka na svijetu koja je izdala dionice, i koju povjesničari smatraju prvom svjetskom korporacijom.

Najstarija dionica na svijetu Dionica VOC-a, tvrtke osnovane za trgovinu s kolonijama u Nizozemskoj Istočnoj Indiji (danas Indonezija), starija od četiri stoljeća, nađena je u sjeverozapadnom nizozemskom gradu Hoornu, a pripadala je stanovniku obližnjeg grada Einkhuzena. U arhivu ju je našao jedan student povijesti. Bit će izložena u muzeju Westfries.

Datum na dionici je 9. rujan 1606., kad je njezin vlasnik Pieter Harmensz platio zadnju ratu cijene dionice od 150 nizozemskih gildera.

Ujedinjena istočnoindijska kompanija u početku je imala teškoća s protokom novca pa je prve dividende na inzistiranje dioničara isplatila tek 1610., dijelom u novcu, a dijelom u začinima, koji su tad bili vredniji od zlata. Pieter Harmenz umro je 1638., a dionicu je oporučno ostavio svojoj udovici i njihovoj kćeri po imenu Ada. Na pronađenoj dionici su zabilješke o isplati dividenda sve do 1650.

Izvor: vecernji.hr