Vukovarski dvorac Eltz ponovo u punome sjaju

Izvor: Ministarstvo kulture
Izvor: Ministarstvo kulture

Dvadeset godina nakon ratnih strahota, tijekom kojih je Vukovar doživljavao bezdušno višemjesečno razaranje, ovaj grad se konačno ponovo može dičiti vlastelinskim sklopom obitelji Eltz, jednom od najmonumentalnijih feudalnih arhitektonskih cjelina u Slavoniji. Zahvaljujući projektu »Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol«, kojim koordinira Ministarstvo kulture, dovršena je obnova spomeničke cjeline – kompleksa dvorca Eltz, koji je ponovo zasjao u punome sjaju.

Izvor: Ministarstvo kulture
Izvor: Ministarstvo kulture

Kao simbol grada, kompleks Eltz teško je stradao tijekom tromjesečne opsade Vukovara 1991. godine. Bombardiranjem s kopna i iz zraka teško su oštećena ili u potpunosti uništena krovišta te zidane strukture svih građevina. Eksplozivna sredstva i požari koji su njima prouzročeni uništili su drvene međukatne i krovne konstrukcije, stolariju prozora i vrata te dekorativne metalne, kamene i štuko elemente. Zidane strukture, ponajviše pročelja, zadobile su probojne rupe od projektila različitih kalibara, a žbuka i dijelovi arhitektonske plastike teško su oštećeni izravnim pogocima ili rasprskavanjem projektila u neposrednoj blizini.

Projektom »Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol«, na području Iloka, Vukovara i Vučedola planirana su i većim dijelom i realizirana ulaganja u istraživanje, obnovu i revitalizaciju povijesne i kulturne baštine. Započeo je 2005. godine, vrijedan je 226 milijuna kuna, a financiraju ga Vlada RH sa 25 posto i Razvojna banka Vijeća Europe sa 75 posto.

Projekt obuhvaća sljedeće cjeline:

1. Vukovar – povijesna barokna jezgra grada – istraživanje i obnova 12 zgrada

2. Vukovar – kompleks dvorca Eltz, kao muzejsko-galerijski i multikulturalni centar; istraživanje, obnova kompleksa dvorca Eltz, uređenje perivoja dvorca, istraživanje i obnova četiri barokne vlastelinske kurije.

3. Arheološko nalazište Vučedol, lokalitet eponim Vučedolske kulture, jedno od najznačajnijih prethistorijskih nalazišta u Europi; gradnja Muzeja Vučedolske kulture, arheološko-turističkog parka, obnova secesijske Vile Streim, međunarodna arheološka škola, arheološka istraživanja.

4. Grad Ilok, obnova povijesne jezgre – najznačajnije srednjovjekovne urbane cjeline u hrvatskom dijelu Podunavlja; dovršena su višegodišnja arheološka istraživanja; istražen i obnovljen dvorac Odeschalchi i u njemu je u veljači 2010. otvoren novi postav Muzeja grada Iloka; uređenje krajolika u povijesnoj jezgri, započela su istraživanja na Franjevačkom samostanu i Crkvi sv. Ivana Kapistrana.

Izvor: www.vjesnik.hr