Obilježena 150. godišnjica smrti Antuna Mihanovića

Horvatska domovinaPod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića danas je u Klanjcu obilježena 150. godišnjica smrti hrvatskog domoljuba, književnika i diplomate Antuna Mihanovića, autora hrvatske himne koji je umro i pokopan u tom zagorskom mjestu 1861. godine.

Iako rođeni Zagrepčanin, Antun Mihanović je svoj životni vijek proveo putujući po svijetu, a zadnje dane ovdje u Klanjcu, gdje je 1935. godine podignut i spomenik Hrvatskoj himni koji je jedinstven u svijetu”, kazao je gradonačelnik Klanjca Željko Kolar

Mihanović nije bio samo autor hrvatske himne nego i veliki političar i diplomat te moderan čovjek svog vremena, rekao je Predsjednik koji je u spomen na 215. godišnjicu rođenja te 150. obljetnicu smrti položio vijenac i zapalio svijeću na Mihanovićevu grobu..

Antun Mihanović je autor pjesme Horvatska domovina, koja je kasnije postala hrvatskom himnom, a umro je 14. studenoga 1861. godine u Novim Dvorima Klanječkim, gdje je u dvorcu obitelji Erdody proživio umirovljeničke dane. Pokopan je na starom klanječkom groblju koje je pedesetih godina prošlog stoljeća pretvoreno u Spomen park, gdje je danas obilježena 150. obljetnica smrti.

Izvor: www.hina.hr