Odluka Ministarstva obrazovanja: Vojna povijest može u škole!

Vojna povijestVečernjakov mjesečni magazin “Vojna povijest”, koji je u samo pola godine postigao vrhunski uspjeh na tržištu te pokupio niz pozitivnih ocjena, može se odsad slobodno koristiti u nastavi povijesti u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj! Tako je odlučilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje je svojim rješenjem od 27. rujna preporučilo “edukativni časopis VP – Magazin za vojnu povijest svim školama kako bi učenicima poslužio kao pomoć u boljem razumijevanju nastave povijesti”.

Ovakvoj preporuci mjerodavnog ministarstva prethodilo je pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Ona je 13. rujna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa uputila stručno mišljenje u kojemu stoji:

Krive interpretacije

“Imajući u vidu da su mnogi događaji iz svjetske, a posebno hrvatske nacionalne povijesti često krivo interpretirani, nedovoljno obrađeni i znanstveno nedorečeni, osobito događaji vezani uz totalitarne režime, smatramo da je svaki dokument, svaki zapis i svako svjedočenje dragocjeno.

Na osnovi uvida u časopis, slažemo se s konstatacijom da je časopis osmišljen kao edukativno-povijesni i znanstveni časopis čiji je cilj na zanimljiv i jednostavan način prikazati svjetsku i hrvatsku povijest objektivno iznoseći u svojim temama i člancima povijesne činjenice.

Brojevi ponuđenog časopisa obiluju i dokumentima i zapisima i svjedočenjima koji mogu i učenicima, koje kritički vode njihovi profesori, pomoći u boljem razumijevanju povijesti.

Imajući u vidu da je svaki naslov u knjižnicama osnovnih i srednjih škola dobro došao, smatramo da i ovaj časopis treba preporučiti svim školama.”

Oduševljeni učenici

VP magazin je i prije ove preporuke, između ostalih čitatelja, oduševio i srednjoškolce te studente. Mnogi od njih javljaju se sa svojim komentarima, pohvalama, prijedlozima, oduševljeni time što mogu pročitati teme iz povijesti kojih nema ili su nedovoljno zastupljene u školskim udžbenicima. A odsad će VP učenicima biti još bliži.

Posjetite vojnapovijest.hr

Naš časopis osvanuo je odnedavno i na internetu (www.vojnapovijest.hr). No internetska stranica nije samo za najavu novih brojeva VP-a i predstavljanje njegova sadržaja. Ona je i interaktivna. To znači da ondje možete komentirati članke, otvoren je forum za rasprave o mnogim temama, uskoro ćete moći postavljati svoj sadržaj, možda koju snimku, neku svoju fotografiju, šaljite svoje prijedloge, komentare…

Izvor: vecernji.hr