Pronađen brod kojim je mongolski vladar Kublaj-Kan osvajao Japan. Potopio ga je nebeski vjetar!

Kublaj KanPomorski arheolozi su pronašli olupinu broda za kojeg se vjeruje da je sudjelovao u neuspjeloj mongolskoj invaziji na Japan u 13 stoljeću, koju je naredio veliki vojskovođa Kublaj Kan. Znanstvenici se nadaju kako će im ovo otkriće pomoći u rekonstrukciji cjelokupnog broda i približiti stanje mornarice koju su koristili Mongoli , velika svjetska sila onog doba, javlja CNN .

Mongolske flote, u kakvima su ovakvi brodovi plovili, postale su poznate po svom potapljanju. Potopile su ih Kamikaze, nebeski vjetrovi koji su se survali na mongolsku flotu i desetkovali je prije nego su vojnici uopće stupili nogom na japanski otok. Taj gotovo legendarni događaj danas znanstvenici tumače kao udar tajfuna koji je potopio mongolske brodove. Za propast invazije, upozoravaju neki, kriva je bila i loša logistika njihovih pomorskih snaga.

Znanstvenici su brod pronašli nedaleko od Nagasakija, sakrivenog pod muljem.

U okolici broda pronađeno je četiri tisuće artefakata, od komada keramike do topovskih kugli.

Mongoli su dva puta pokušali invaziju na Japan. Prvi pokušaj zbio se 1274. godine, a u njemu je nastradala flota od 900 brodova. Drugi napad se dogodio 1281. godine, dvije flote, od kojih je jedna imala 900, a druga 3500 brodova, pokušale su osvojiti Japan. I ovaj napad je neslavno propao.

Izvor: www.jutarnji.hr