Špiljski čovjek trčao brže od Bolta

Jamajčanski sprinter i svjetski rekorder Usain Bolt najbrži je čovjek svijeta. Možda trenutno jest, ali ikada? Prema Britancu Neilu Duncansonu Bolt ne bi imao šanse protiv špiljskog čovjeka na 100 metara.

– Ljudi iz kamenog doba imali su malo drugačiju motivaciju od današnjih sprintera. Imali su izbor, uloviti večeru ili postati večera – kaže britanski istraživač koji je napisao knjigu “The fastest Men on Earth”, koja je samo novija verzija istoimene knjige iz 1988. godine.

Neandertalci01Duncanson piše o otkriću australskih antropologa starom 20 000 godina. Oni su pronašli fosilne ostatke stopala u blatu koji ukazuju da je špiljski čovjek iz pleistocenskog doba trčao 37 kilometara na sat što je za pola kilometra sporije od Bolta 2009. godine kad je oborio svjetski rekord u Berlinu.

No Bolt je trčao po ravnom, u sprintericama, a špiljski čovjek po neravnom terenu, bos i s kopljem u ruci.

– Znanstvenici vjeruju da bi ti preci Aboridžina bili sposobni trčati brže od 45 kilometara na sat da su imali tehnologiju koju Usain Bolt ima danas – kaže Britanac.

– Svi dokazi upućuju da bi čovjek iz kamenog doba “oderao” današnjeg olimpijskog prvaka – dodaje Duncanson čija će redizajnirana knjiga “The Fastest Men n Earth” izaći za mjesec dana. U njoj autor kronološki reda najbrže ljude u modernoj eri Olimpijskih igara.

Izvor: www.24sata.hr